Jadłospis na tydzień: 15.05-19.05.2017

PONIEDZIAŁEK 15.05.2017

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, chleb mieszany z masłem, ser żółty, ogórek świeży, herbatka cytrynowa

Obiad: Kartoflanka zabielana ( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Niezwykłe gołąbki w sosie pomidorowym ( mięso wieprzowe, kapusta, kasza jęczmienna, kasza manna, przecier pomidorowy, jajka)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Kanapka z masłem, szynka zbója, sałata zielona, herbatka z czarnej porzeczki

WTOREK 16.05.2017

Śniadanie:  Chleb słonecznikowy z masłem, pasta z jajek (jogurt naturalny), szczypiorek, rzodkiewka, mleko

Obiad:  Rosół z makaronem i pietruszką zieloną (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Puree ziemniaczane (mleko), kotlet de volay (pierś z kurczaka, mąka, jajka, ser żółty, bułka tarta), marchewka z groszkiem (mąka, masło)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Kisiel owocowy z jabłkiem, ½ bułeczki maślanej z masłem

ŚRODA 17.05.2017

Śniadanie: Kasza manna na mleku, weka z masłem, indyk z Bobrownik, ogórek kiszony, herbatka miętowo-cytrynowa

Obiad:  Zupa pomidorowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, przecier pomidorowy, śmietana)

Pierogi ruskie ( ser biały, ziemniaki, cebula, mąka, jajka)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Serek danonek, chrupki kukurydziane, cząstki pomarańczy, herbatka malinowa

CZWARTEK 18.05.2017

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana, pomidor, kakao na mleku

Obiad: Krem z zielonego groszku z grzankami

( wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, groszek zielony, ziemniaki)

Puree ziemniaczane (mleko)rybka na parze, surówka z selera, marchwi i jabłek

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe z masłem, szynka, ser żółty, sałatka pekińska, herbatka cytrynowa

PIĄTEK 19.05.2017

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, ser biały, powidła, kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Zupa koperkowa z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, koperek, śmietana, ziemniaki)

Kasza gryczana, bitki schabowe w sosie własnym, buraczki zasmażane (mąka, masło)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Ciasteczka owsiane*(mąka, masło, jajka, płatki owsiane, żurawina, orzechy), kiwi, domowa lemoniada (woda, cytryna, miód)

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną