Jadłospis na tydzień: 22.05-26.05.2017

PONIEDZIAŁEK 22.05.2017

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, awanturka z sardynek (ser biały), rzodkiewka, szczypiorek, mleko

Obiad:  Zupa kalafiorowa z ryżem (wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, śmietana)

Ziemniaki, ananasowy indyk (filet z indyka, ananas, czosnek, imbir, mleko kokosowe), surówka z marchwi i jabłek

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:  Chleb mieszany z masłem, szynka naturalna, pomidorki koktajlowe, herbatka owocowa

WTOREK 23.05.2017

Śniadanie: Kasza jaglana na mleku, chleb krakowski z masłem, szynka z Bobrownik, ogórek zielony, herbatka cytrynowa

Obiad:  Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, buraki, śmietana)

Pierogi z mięsem (mąka, jajka, wołowina)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek:  Jogurt naturalny z truskawkami i bananami, wafelki ryżowe

ŚRODA 24.05.2017

Śniadanie: Chleb razowy z masłem, hummus z czosnkiem ( ciecierzyca), pomidor, kakao na mleku

Obiad: Zupa grysikowa z pietruszką zieloną

( wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza manna, kapusta włoska)

Puree ziemniaczane (mleko), filet z miruny w wiórkach kokosowych ( jajka), mizeria ze śmietaną

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Szarlotka domowa*(mąka, jajka, masło, jabłka, cynamon), sok pomarańczowy

CZWARTEK 25.05.2017

Śniadanie: Weka z masłem, szynka domowa, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Zupa z groszku łuskanego z ziemniakami

( wywar mięsno -warzywny, marchewka, pietruszka, seler, groszek łuskany, ziemniaki)

Makaron świderki z twarogiem, polewa jogurtowo-porzeczkowa

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Kanapka z masłem, pasta z kurczaka (majonez), szczypiorek, papryka, herbatka z owoców leśnych

PIĄTEK 26.05.2017

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, ser żółty, sałata lodowa, herbatka miętowo-cytrynowa

Obiad: Krem z selera z serem gorgonzola z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ser gorgonzola, ziemniaki)

Kasza pęczak, cielęcina w papryce, surówka z białej rzepy i marchewki

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chałka drożdżowa z masłem, arbuz

 

 

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną