Jadłospis na tydzień: 29.01-02.02.2018 r.

PONIEDZIAŁEK 29.01.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni  z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, pomarańcze

ObiadZupa z grochu łuskanego z ziemniakami i kiełbaską

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selergroch łuskany)

Makaron kokardki (mąka pszenna, jaja), ser biały, polewa jogurtowotruskawkowa

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszennytostowy z masłemfilet z kurczaka, pomidor, herbatka z dzikiej róży

WTOREK 30.01.2018

Śniadanie: Płatki jęczmienne na mleku, chleb orkiszowy (gluten pszenny) z masłem, szynka tradycyjna, sałata zielone, herbatka owocowa, morele

Obiad:  Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietanaprzecier szczawiowy)

Ziemniaki, kotlet schabowy (mąka pszenna, bułka tarta pszenna, jaja), surówka z buraczków

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Banan, danonek

ŚRODA 31.01.2018

Śniadanie: Bułka pszenna, pikarro z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, mlekokiwi

Obiad:  Zupa jarzynowa z zacierką, groszkiem cukrowym i koperkiem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jaja, śmietana)

Niezwykłe gołąbki (mięso wieprzowo-wołowe, kasza jęczmienna, kasza mannakapusta biała) w sosie pomidorowym 

Kompot wiśniowy

PodwieczorekSzarlotka domowa*(mąka pszenna, jaja, masło)soczek owocowy

CZWARTEK 01.02.2018

 Śniadanie: Grysik (gluten pszenny)na mleku, chleb pszenno-żytni  ze słonecznikiemszynka biała, papryka, herbatka jeżynowa, jabłka

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, ogórki kiszone,śmietana)

Ziemniaki, miruna panierowana(mąka pszenna, jaja, bułka tarta pszenna) z pieca, surówka z marchewki i selera

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Sałatka a’la gyros (mix sałat, pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, koperek, jogurt naturalny)weka pszenna z masłemherbatka cytrynowa

PIĄTEK 02.02.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, kakao na mleku, gruszki

Obiad:  Krem z batatów z groszkiem ptysiowym

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerbataty, mąka pszenna)

Ryż, pierś z kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym, sałata lodowa z sosem winegret

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chałka  pszenna z masłem i miodem, mlekowinogrona

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną