Jadłospis na tydzień: 16.04-20.04.2018 r.

PONIEDZIAŁEK 16.04.2018

Śniadanie: Chleb graham z masłem, ser wędzony, pomidor, kakao na mleku, morele suszone

Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, ziemniaki, śmietana)

Makaron penne (mąka pszenna, jaja), kurczak w sosie śmietanowo – ziołowym, szpinak (śmietana 30 %)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa (pszenica) z masłem i miodemnapój sojowy o smaku waniliowym

WTOREK 17.04.2018

Śniadanie: Bułka pszenna z ziarenkami, z masłemindyk z Bobrownik, ogórek zielony, kawa zbożowa(jęczmień, żyto) na mleku, gruszki

Obiad: Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, przecier szczawiowy, śmietana)

Ziemniaki, sznycelki z dorsza (bułka tarta, jajka)marchewka oprószana (masło, mąka pszenna)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Granola czekoladowa(mąka pszenna)z jogurtem naturalnym i bananami

ŚRODA 18.04.2018

Śniadanie: Kulki zbożowe(pszenica) na mleku, weka pszenna z masłem, pasta z jajek(majonez), szczypiorek, rzodkiewka, herbata cytrynowa, kiwi

Obiad: Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory, mąka pszenna, śmietana)

Kaszotto z mięsem wołowym i pieczarkami (kasza jęczmienna)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek Chleb orkiszowy (pszenica) z masłemkabanos wieprzowy, pomidorki koktajlowe, herbata malinowa

CZWARTEK 19.04.2018

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka Bracka, papryka, mleko, pomarańcze

Obiad:  Zupa jarzynowa z groszkiem zielonym i lanym ciastem

(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jaja, śmietana)

Ziemniaki, pulpety wieprzowe (jaja, bułka pszenna) w sosie koperkowym (śmietana),

sałatka wiosenna (mix sałat, ogórek zielony, rzodkiewka, śmietana)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek:  Szarlotka*(mąka pszenna, jaja, masło) z bitą śmietanąsoczek owocowy

PIĄTEK 20.04.2018

Śniadanie: Grysik (pszenica) na mleku, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, z masłem, szynka Kniazia, sałata zielona, herbata, melony

Obiad:  Kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, selerpor, kapusta kiszona)

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, śmietana

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Deserek twarogowo-waniliowy z orzeszkami włoskimi, weka pszenna z masłem, herbata

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną