Jadłospis na tydzień: 24.09-28.09.2018 r.

PONIEDZIAŁEK 24.09.2018

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, tuńczyk, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, arbuz

Obiad: Kartoflana zabielana z pietruszką zieloną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerziemniaki, śmietana)

Risotto z mięsem wieprzowo-wołowym z warzywami, sos pomidorowy

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Deserek twarogowo-waniliowy, wafelki ryżowe, napój owocowy

WTOREK 25.09.2018

Śniadanie: Grysik na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa żywiecka, papryka, herbata, gruszki

Obiad: Zupa porowa z lanym ciastem

(wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, pieczeń wieprzowa  w sosie własnym, buraczki zasmażane (masło, mąka pszenna)

Kompot jabłkowy

Podwieczorek:Sałatka jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, jajka, majonezogórki kiszone, groszek zielony), weka pszenna z masłem,herbatka malinowa

ŚRODA 26.09.2018

 Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, pasta z szynki, szczypiorek, pomidor, mlekokiwi

Obiad:Krupnik na indyku z kaszą jęczmienną

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, kasza jęczmienna)

Pierogi ruskie (mąka pszenna, jajka, ser biały,ziemniaki) z cebulką

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Danonki do picia, jabłko

CZWARTEK 27.09.2018

Śniadanie:Chleb graham z masłempasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kakao na mleku,śliwki

Obiad: Krem z brokułów z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuły, mąka pszenna, śmietana)

Kasza jęczmienna, gulasz z indyka, surówka z marchewki i ananasa

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z bakaliami* (mąka pszenna, jajka, mlekodrożdże, masło, orzechy włoskie, rodzynki, żurawina)soczek owocowy

PIĄTEK 28.09.2018

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku,bułka pszenna z masłem, dżem z owoców leśnych, herbata, banan

Obiad: Zupa koperkowa z ryżem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler,por, koperek, śmietana)

Ziemniaki, mirunaw wiórkach kokosowych, surówka z kiszonej kapusty, marchewki i cebulki

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Trójkąciki pszennetostowe z masłem, szynka zbója, ser żółtysałata zielona, herbata cytrynowa

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną