Jadłospis na tydzień: 21.01-25.01.2019 r.

PONIEDZIAŁEK 21.01.2019

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, ser biały, miód, herbata, mandarynki

Obiad:Zupa brokułowa z kluseczkami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerbrokuł, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, schab duszony w jarzynach, sałatka szwedzka (ogórki kiszone, marchewka, cebulka)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Jajko w sosie śmietanowym, pieczywo pszenno-żytnie z masłem, herbata owocowa

 WTOREK 22.01.2019

Śniadanie:Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka naturalna, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, jabłka

Obiad:Rosolnik z piersią kurczaka i natką pietruszki

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, kasza manna)

Kluski na parze (mąka pszenna, masło, drożdże, mleko), jogurt naturalny z truskawkami

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Chleb graham z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, herbata

ŚRODA 23.01.2019

 Śniadanie:   Owsianka na mleku, bułka pszenna z ziarenkami, masło, kiełbasa szynkowa, ogórek zielony, herbata, kiwi

 Obiad: Zupa jarzynowa z makaronem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka, śmietana)

Ziemniaki, miruna z pieca, szpinak (śmietana 30 %)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Maślanka bananowawafelki ryżowe

CZWARTEK 24.01.2019

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, ser żółty, papryka, mleko, marchewka i kalarepka do pochrupania

Obiad: Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pulpa pomidorowa, śmietana, mąka pszenna)

Kasza jęczmienna, klopsy drobiowe (bułka pszenna, jajka) w sosie koperkowym (śmietana), kapusta pekińska z kukurydzą

Kompot truskawkowy

Podwieczorek Babka piegusek* (mąka pszenna, jajka, masło, mak), soczek owocowy

PIĄTEK 25.01.2019

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, pasta z szynki wędzonej, szczypiorek, sałata lodowa

Obiad: Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem

( wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler,por, mąka pszenna, śmietana)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem wieprzowo-wołowym i warzywami pod beszamelem (mąka pszenna, mleko, masło) 

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Sałatka makaronowa (mąka pszenna, jajka) z szynką, papryka i kukurydzą, herbata malinowa

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content