Jadłospis na tydzień: 11.03-15.03.2019 r.

PONIEDZIAŁEK 11.03.2019

Śniadanie:  Musli (pszenica) owocowe na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, filet zapiekany na maśle,papryka, herbata, melon

Obiad: Krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pulpa pomidorowa, śmietana, mąka pszenna)

Ryż, schab słodko-kwaśny w jarzynach (marchew, pietruszka, seler, ananas)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Deserek serowo-waniliowy z wiórkami czekolady, chrupki kukurydziane o smaku bananowym, woda

WTOREK 12.03.2019

Śniadanie:  Chleb graham z masłem, salami, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku,winogrona

Obiad:Żurek z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka żytnia, mąka pszenna, śmietana)

Naleśniki (mąka pszenna, mleko, jajka) z dżemem z owoców leśnych, śmietana

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłemkabanosy drobiowe, sos tatarski (ogórki kiszone, pieczarki,śmietanaszczypiorek), herbata

ŚRODA 13.03.2019

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, pasta hummus (ciecierzyca) z suszonymi pomidorami, kiełki rzodkiewki, mleko, jabłka

Obiad:  Zupa jarzynowa z lanym ciastem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,kalafior, brokuł, jajka, mąka pszenna, śmietana)

Ziemniaki, łosoś zapiekany z parmezanem, surówka z kapusty pekińskiej ze śmietaną

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, szynka biała, ogórek zielony, herbata malinowa

CZWARTEK 14.03.2019

Śniadanie:  Kaszka kukurydziana na mlekuchleb orkiszowy z masłem, ser żółty, sałata lodowa, herbata, banany

Obiad: Zupa ziemniaczana zabielana z koperkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana)

Fasolka po bretońsku z mięsem wieprzowym (fasola Jaś, marchewka, pietruszka, seler, przecier pomidorowy), pieczywo pszenno-żytnie

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Biszkopt z owocami* (mąka pszenna, jajka), bita śmietana, soczek owocowy

PIĄTEK 15.03.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, tuńczykogórek kiszony, kakao na mleku, mandarynki

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak i zieleniną

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza jęczmienna, kapusta włoska)

Ziemniaki, eskalopki (filet z kurczaka, mąka pszenna, jajka, mleko), marchewka oprószana (masło)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Kisiel pitny o smaku truskawkowym* (mąka ziemniaczana, owoce), andruty (mąka pszenna)

 

 

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną