Jadłospis na tydzień: 06.05-10.05.2019 r.

PONIEDZIAŁEK 06.05.2019

Śniadanie: Kulki czekoladowe (mąka pszenna) na mleku, chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet, ogórek kiszony, herbata, mieszanka studencka (orzechy laskowe, orzechy włoskie, rodzynki, żurawina)

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,przecier pomidorowy, śmietana)

Makaron muszelki (jajka, mąka pszenna), kurczak w sosie śmietanowo– szpinakowym

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Serowypucharek z brzoskwiniami, pieczywo chrupkie, pszenne, woda

WTOREK 07.05.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, salami, pomidor, kakao na mleku, kiwi

Obiad:Krem z brokułów na indyku z grzankami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,brokuł, mąka pszenna, śmietana)

Ryż zapiekany z jabłkami, jogurt naturalny z cynamonem

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Chleb orkiszowy z masłem, ser wędzony, sałata lodowa, herbata cytrynowa

ŚRODA 08.05.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, awanturka z sardynek (ser biały), szczypiorek, ogórek zielony, mleko,mandarynki

Obiad: Zupa pieczarkowa z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, pieczarki, mąka pszenna, śmietana)

Kasza jęczmienna, pulpety wieprzowe (bułka pszenna, jajka) w sosie własnym, sałatka wiosenna (mix sałat, ogórek zielony, rzodkiewka, śmietana)

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Ptasie mleczko* (jogurt naturalny, żelatyna) z musem malinowym, chrupki kukurydziane, napój owocowy

CZWARTEK 09.05.2019

Śniadanie:  Musli owocowe (mąka pszenna) na mleku, chleb graham z masłem, schab pieczony, sałata zielona, herbata, jabłka

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, koperek, śmietana)

Leczo z kiełbaską i kolorowymi paprykami, pomidorami i cukinią, pieczywo pszenne

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Sałatka owocowa (melon, winogrona, kiwi), bita śmietana, wafle ryżowe, woda

PIĄTEK 10.05.2019

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem,  jajko na twardo, rzodkiewka,, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, banany

Obiad:  Krupnik z kaszą jęczmienną i natką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska)

Ziemniaki, łosoś zapiekany z parmezanem, marchewka z jabłkiem

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z szynki (majonez), kiełki, papryka, herbata

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną