Jadłospis na tydzień: 13.05-17.05.2019 r.

PONIEDZIAŁEK 13.05.2019

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, ser żółty, rzodkiewka, herbata, arbuz

Obiad:Zupa kalafiorowa z ziemniakami

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, selerkalafior, śmietana)

Spaghetti (mąka pszenna, jajka) z mięsem wieprzowym i warzywami, sos pomidorowy, parmezan

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznik, masło, kiełbasa szynkowa, ogórek zielony, herbata

WTOREK 14.05.2019

Śniadanie:Chleb orkiszowy z masłem, twarożek z awokado i czosnkiem, pomidor, mleko, jabłka

Obiad: Krem z kalarepki z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, kalarepa, śmietana, mąka pszenna)

Ziemniaki, eskalopki (mąka pszenna, mleko ,jajka, filet z kurczaka), mizeria ze śmietaną

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Kisiel*(mąka ziemniaczana) pitny o smaku wiśniowym, wafelki ryżowe

ŚRODA 15.05.2019

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem,  szynka włoska, sałata zielona, kakao na mleku,winogrona

Obiad:  Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, śmietana)

Kluski leniwe (mąka pszenna, ser biały, jajka), mus truskawkowy

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek małosolny, herbata

CZWARTEK 16.05.2019

 Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb graham z masłem, dżem morelowy, herbata, mandarynki

Obiad: Zupa wiosenna z zacierką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuł, fasolka szparagowa,mąka pszenna, jajka)

Kasza jęczmienna, pieczeń wieprzowa, marchewka oprószana (masło)

Kompot wiśniowy

Podwieczorek Trójkąciki tostowe, pszenne z masłem, ser żółty, szynka wiejska, pomidor, herbata malinowa

PIĄTEK 17.05.2019

 Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemparówki z szynki, keczup, papryka, kawa zbożowa

(jęczmień, żyto) na mleku, kiwi

Obiad:  Zupa ogórkowa z ryżem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, śmietana)

Ziemniaki, miruna na parze w sosie koperkowym (śmietana), colesław

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Jogurt grecki z granolą (mąka pszenna), banan

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content