Jadłospis na tydzień: 03.06-07.06.2019 r.

PONIEDZIAŁEK 03.06.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z nasionami słonecznika, masło, polędwica dębowa, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, arbuz

Obiad:Zupa gulaszowa z ziemniakami i papryką

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,mięso wieprzowe, papryka)

Naleśniki (mąka pszenna, jajka, mleko) z dżemem, bita śmietana

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet drobiowy, ogórek małosolny, herbata

WTOREK 04.06.2019

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, awanturka z sardynek (ser biały), szczypiorek, rzodkiewka, mleko,truskawki

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem

(wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler,przecier pomidorowy, śmietana)

Ziemniaki, gulasz wołowy, fasolka szparagowa

Kompot jabłkowy

Podwieczorek: Galaretka owocowa* (owoce, żelatyna), ciasteczka zbożowe, woda

ŚRODA 05.06.2019

Śniadanie: Musli owocowe (pszenica) na mleku, chleb graham z masłem, kiełbasa krakowska, ogórek zielony, herbata, winogrona

Obiad: Kartoflanka zabielana z koperkiem

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek, śmietana)

Łazanki (mąka pszenna, jajka) z mięsem wieprzowo-wołowym i młodą kapustą

Kompot truskawkowy

Podwieczorek: Chleb orkiszowy z masłem, szynka bracka, rzodkiewka, herbata

CZWARTEK 06.06.2019

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłemschab pieczony, papryka, kakao na mleku, jabłka

Obiad: Krem z batatów z groszkiem ptysiowym

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, bataty, śmietana, mąka pszenna)

Ryż, pieczeń z indyka w marchewce, w sosie własnym

Kompot wiśniowy

Podwieczorek: Pucharek serowy z brzoskwiniami, wafelki ryżowe, napój owocowy

PIĄTEK 07.06.2019

Śniadanie: Kulki czekoladowe (pszenica) na mleku, bułka pszenna z masłem, pasta hummus (ciecierzyca, pomidory suszone), sałata zielona, herbata, banan

Obiad:  Zupa neapolitańska z zacierką i natką

( wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka, ser żółty)

Ziemniaki, miruna w cieście (mąka pszenna, jajka, mleko), szpinak (śmietana 30 %)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:Ciasto biszkoptowe (mąka pszenna, jajka) z rabarbarem, soczek owocowy

 

 

*wyrób własny

Składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną