Jadłospis na tydzień: 17.02- 21.02.2020

PONIEDZIAŁEK 17.02.2020

Śniadanie: Chleb graham z masłem, serek śmietankowy, papryka czerwona, kakao na mleku, jabłko.

Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, ziemniaki, seler).

Makaron penne ze szpinakiem, pieczarkami i pomidorkami, ser żółty (mąka pszenna).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułka kajzerka z masłem (mąka pszenna),pasta z szynki z majonezem i szczypiorkiem, herbata czarna z cytryną.

 

WTOREK 18.02.2020

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z masłem, pasta z awokado i serka fety, pomidorki koktajlowe, mleko z miodem, gruszka.

Obiad: Zupa brokułowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, brokuły, seler, śmietana).

Kotlet mielony z ziemniakami (mąka pszenna, jajko), marchewka z groszkiem zielonym oprószana (mąka pszenna).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Wekapszenna z masłem, szynka Juranda, roszponka, herbata czarna z miodem.

 

ŚRODA 19.02.2020

Śniadanie: Zupa mleczna z lanym ciastem (mleko, mąka pszenna, jajko), chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika z masłem, ser żółty, ogórek świeży, mandarynki.

Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka,seler, por, mąka pszenna).

Pulpeciki rybne z ryżem (mąka pszenna, jajko), bukiet jarzyn z masełkiem (brokuły, kalafior, marchewka).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy na  jogurcie naturalnym, wafelek kukurydziany.

 

CZWARTEK 20.02.2020

Śniadanie: Bułka grahamka z masłem (mąka pszenna), szynka drobiowa, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), winogrono.

Obiad: Zupa kminkowa z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, pieczarki, seler, śmietana, mąka pszenna).

Pieczony filet z indyka z kaszą jęczmienną, sałatka z czerwonych buraczków z cebulką.

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: Oponki z cukrem pudrem (biały ser, mąka pszenna, jajko, śmietana), soczek wieloowocowy.

 

PIĄTEK 21.02.2020

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, chleb orkiszowy z masłem (mąka pszenna), salami, kiełki rzodkiewki, kiwi.

Obiad Zupa krem z białych warzyw z grzankami (wywar mięsno – warzywny marchewka, pietruszka, ziemniaki, seler, śmietana, mąka pszenna).

Kasza pęczak, bitki wieprzowe w sosie własnym, sałata lodowa ze śmietaną.

Kompot wieloowocowy.

PodwieczorekWeka pszenna z masłem, serek mozzarella, rukola, herbata miętowa.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną