Jadłospis na tydzień: 02.03- 06.03.2020

PONIEDZIAŁEK 02.03.2020

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni z ziarnami słonecznika z masłem, serek śmietankowy z ziołami, rzodkiewka, kakao na mleku, gruszka.

Obiad: Zupa pomarańczowa z prażonymi pestkami dyni (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, ziemniaki, dynia, seler, śmietana).

Kolorowy kociołek z ryżem i awokado (filet z kurczaka, cukinia, cebula, fasola szparagowa, papryka czerwona, kukurydza).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Bułeczka pszenna z masłem, szynka drobiowa, ogórek świeży, herbata czarna z cytryną.

WTOREK 03.03.2020

Śniadanie: Owsianka na mleku, chleb razowy z masłem, awanturka z sardynek z cebulką (ser biały), herbata z miodem, jabłko.

Obiad: Zupa fasolowa z warzywami, zacierką i świeżą natka pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, fasola biała, seler, mąka pszenna).

Kopytka w sosie pieczarkowym (mąka pszenna, jajka, śmietana), surówka z marchewki, jabłka i selera.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy ciemny z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, herbata żurawinowa.

ŚRODA 04.03.2020

Śniadanie: Chleb graham z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i żółtym serem, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), winogrona.

Obiad: Kapuśniak z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, kapusta kiszona, seler, por).

Klopsy drobiowe na parze z kaszą bulgur, bukiet jarzyn (marchewka, brokuł, kalafior).

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, kabanos drobiowy, pomidor, herbata czarna z cytryną.

CZWARTEK 05.03.2020

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem (mąka pszenna), wieprzowinka z pieca, roszponka, kakao na mleku, banan.

Obiad: Zupa krem z cukinii z grzankami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, cukinia,  seler, śmietana, mąka pszenna).

Ryba w cieście naleśnikowym z żółtym ryżem, mix sałat (pomidor, ogórek świeży, cebula czerwona, sałata lodowa, cykoria, sałata rzymska).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Biszkopt z jabłkami z cukrem pudrem (mąka pszenna, jajka), herbata miętowa.

PIĄTEK 06.03.2020

Śniadanie: Weka pszenna z masłem (mąka pszenna), polędwica Sopocka, kiełki rzodkiewki, kawa zbożowa na mleku, melon.

Obiad Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny marchewka, pietruszka, seler,śmietana, mąka pszenna).

Gulasz z indyka z kaszą pęczak (mąka pszenna), fasolka szparagowa z masełkiem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi (jogurt naturalny, miód, banan), andrut (mąka pszenna).

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną