Jadłospis na tydzień: 25.05- 29.05.2020

PONIEDZIAŁEK 25.05.2020

Śniadanie: Bułka grahamka z masłem, parówki z szynki z ketchupem, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), kiwi.

Obiad: Zupa koperkowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, koperek, seler, śmietana, mąka pszenna).

Kluski na parze z polewą truskawkową (mąka pszenna, jajka, mleko, jogurt naturalny, drożdże).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, pasta z  sera żółtego z majonezem i świeżym szczypiorkiem, kiełki rzodkiewki, herbata malinowa.

WTOREK 26.05.2020

Śniadanie:Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka grahamka z masłem, szynka biała, rukola, herbata z miodem, kolorowe papryczki do chrupania (żółta, zielona, czerwona).

Obiad:Krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Sznycle z indyka z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty i marchewki.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Smoothi ananasa i buraczków czerwonych, wafelek ryżowy.

ŚRODA 27.05.2020

Śniadanie: Chleb orkiszowy jasny z masłem, szynka z indyka, roszponka, kakao na mleku, mandarynki.

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, ogórki kiszone, seler, śmietana).

Makaron z gulaszem wołowym (mąka pszenna, jajka), surówka z pora i kukurydzy (por, marchewka, kukurydza, jogurt naturalny).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Ciasto zebra (mąka pszenna, jajka, kakao), napój owsiany waniliowy.

CZWARTEK 28.05.2020

Śniadanie: Zupa mleczna z lanym ciastem (mąka pszenna, jajka), chleb graham z masłem, ser żółty gouda wędzony, ogórek kiszony, herbata czarna z cytryną, banan.

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, kalafior, seler, śmietana, mąka pszenna).

Łosoś w sezamie z żółtym ryżem, duszona marchewka z zielonym groszkiem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, humus z ciecierzycy, pomidorki koktajlowe, herbata z miodem.

PIĄTEK 29.05.2020

Śniadanie:Chleb razowy z masłem, indyk bracki, sałata masłowa, kakao na mleku, winogrona.

Obiad:  Zupa krem dyniowy z prażonymi pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por,seler, śmietana).

Krokiety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, ogórki zielone z fetą.

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: Deserek bounty z bananami i wiórkami czekoladowymi (kakao, banany, mleko kokosowe), herbata miętowa.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną