Jadłospis na tydzień 01.06- 05.06.2020

PONIEDZIAŁEK 01.06.2020

Śniadanie:Chleb pszenno-żytni z masłem, ser biały, rzodkiewka, kakao na mleku, gruszka.

Obiad: Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, kapusta, ziemniaki, por, seler).

Ryż ze śmietaną i świeżymi truskawkami.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Frittata z parówkami, zielonym groszkiem, papryką czerwoną (jajka, mleko), herbata z cytryną.

 

WTOREK 02.06.2020

Śniadanie: Kulki czekoladowe na mleku, bułeczka pszenna z masłem, powidło śliwkowe, herbata malinowa, kiwi.

Obiad: Botwinka z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, botwinka, seler, śmietana).

Rolada drobiowa nadziewana marchewką (jajka), kasza bulgur, roszponka z pomidorem z oliwą z oliwek.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni słonecznikiem i masłem, ser żółty gouda, ogórek świeży, herbata malinowa.

 

ŚRODA 03.06.2020

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny z masłem, pasztet wieprzowy, kiełki rzodkiewki, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), jabłko.

Obiad: Zupa z fasoli szparagowej z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna, jajko).

Bitki wieprzowe w sosie własnym z kaszą pęczak, bukiet jarzyn z masełkiem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Ciasto ucierane z rabarbarem (mąka pszenna, jajka), soczek wieloowocowy.

 

CZWARTEK 04.06.2020

Śniadanie: Müsli na mleku weka pszenna z masłem (mąka pszenna), wieprzowinka z pieca, rukola, herbata czarna, melon.

Obiad: Zupa krem z zielonego kalafiora z grzankami(wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, groszek,  seler, mąka pszenna, śmietana).

Ryba w cieście naleśnikowym  (mąka pszenna, jajka) z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: Smoothie ze szpinakiem, pomarańczą i jabłkiem, ciasteczko owsiane.

 

PIĄTEK 05.06.2020

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, jajko w sosie tatarskim (majonez, ogórek kiszony, pieczarki marynowane), papryka czerwona, mleko z miodem, banan.

Obiad Zupa z brukselki z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny marchewka, pietruszka, brukselka, seler, śmietana).

Spaghetti bolognese z posypką z sera żółtego (pomidory, mięso wieprzowe, bazylia).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek:  Chleb razowy z masłem, kiełbasa krakowska z indyka, papryka żółta, herbata czarna.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. 

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content