Jadłospis na tydzień 17.08.-21.08.2020r.

PONIEDZIAŁEK 17.08.2020

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny z masłem, awanturka z sardynek z białym serem i szczypiorkiem, papryka zielona, kakao na mleku, jabłka.

Obiad: Zupa porowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna, jajka).

Makaron świderek (mąka pszenna, jajka) z polewą jogurtowo – borówkową.

Kompot porzeczkowy.

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka włoska, ogórek zielony, herbata wieloowocowa.

WTOREK 18.08.2020

Śniadanie: Płatki cynamonowe  na mleku, weka pszenna z masłem, ser żółty edamski, pomidor, herbata z cytryną, nektarynki.

Obiad: Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, pieczarki, seler, mąka pszenna, śmietana).

Bitki schabowe z ziemniakami, zielona sałata z jogurtem naturalnym.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Ciasto Bouty z polewą czekoladową i kokosem (mąka pszenna, jajka, kakao, masło), lemoniada cytrynowa z miętą.

ŚRODA 19.08.2020

Śniadanie: Chleb orkiszowy jasny z masłem, szynka Delisso, papryka czerwona, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), banany.

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Ryba smażona na patelni z ryżem, bukiet jarzyn z masełkiem.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Jogurt pitny waniliowy z płatkami owsianymi, batonik malinowy.

CZWARTEK 20.08.2020

Śniadanie: Müsli z bakaliami na mleku, chleb graham z masłem (mąka pszenna), rolada ze schabem, rzodkiewka, herbata czarna, winogrona.

Obiad: Zupa grochowa z kiełbasą (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, ziemniaki, seler).

Pieczeń rzymska z kaszą kuskus, surówka ze świeżych pomidorów z cebulką i sosem vinegret.

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, pasta jajeczna z majonezem, szczypiorek, herbata czarna z cytryną.

PIĄTEK 21.08.2020

Śniadanie: Bułka razowa z masłem, pasztet drobiowy, papryka żółta, kakao na mleku, melon.

Obiad:  Zupa pieczarkowa z zacierką (wywar mięsno – warzywny marchewka, buraczki czerwone, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna).

Klopsy wieprzowe w sosie pomidorowym, kasza bulgur, sałatka szwedzka z ogórków małosolnych z cebulą.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika z masłem, mozzarella z roszponką, herbata malinowa.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną