Jadłospis na tydzień 05.10.-09.10.2020r.

PONIEDZIAŁEK 05.10.2020

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku, gruszka.
Obiad: Krupnik z mięsem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).
* Kluski na parze (mąka pszenna, jajka, mleko, drożdże) z musem truskawkowym.
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: Bułka grahamka z masłem, szynka wieprzowa, pomidor, herbata czarna z cytryną.

WTOREK 06.10.2020
Śniadanie: Płatki cynamonowe na mleku, weka pszenna z masłem, rolada ze schabem, rukola, herbata z cytryną, kolorowe papryki do chrupania.
Obiad: Kartoflanka z warzywami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, ziemniaki, seler, śmietana).
Kotlety z soczewicy i pieczarek, kasza kuskus, zielona sałata z jogurtem naturalnym.
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: * Kisiel brzoskwiniowy (skrobia ziemniaczana) z chrupkami jaglanymi.

ŚRODA 07.10.2020
Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny z masłem, szynka biała, papryka czerwona, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), banany.
Obiad: Zupa koperkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).
Filet z miruny z pieca z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej z marchewką.
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Bułeczka pszenna z masłem, pasta z sera białego i świeżych pomidorów, herbata miętowa.

CZWARTEK 08.10.2020
Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb graham z masłem (mąka pszenna), ser żółty edamski, herbata czarna, winogrona.
Obiad: Krem cebulowy z groszkiem ptysiowym (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, pomidory, seler, mąka pszenna).
Pulpety wieprzowe nadziewane mozzarellą w pomidorach z kaszą jęczmienną, fasolka szparagowa.
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Jogurt naturalny z musem wiśniowym i granolą.

PIĄTEK 09.10.2020
Śniadanie: Bułka razowa z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku, melon.
Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami (wywar warzywny marchewka, pietruszka, brukselka, seler, śmietana).
Cielęcina w sosie paprykowym z kolorowym makaronem, (mąka pszenna), mizeria ze świeżych ogórków z koperkiem.
Kompot jabłkowy.
Podwieczorek: * Ciasto Shrek z bitą śmietaną (szpinak, mąka pszenna, jajka, olej), soczek owocowy.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną