Jadłospis na tydzień od 25.01.2021r. do 29.01.2021r.

PONIEDZIAŁEK 25.01.2021

Śniadanie: Chleb orkiszowy (mąka żytnia) jasny z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kakao na mleku, jabłko.

Obiad: Zupa wielowarzywna z zacierką (wywar  warzywny, marchewka, por, pietruszka, kalafior, brokuł, seler, śmietana, mąka pszenna).

Podudzie pieczone z indyka, ziemniaki, mizeria ze śmietaną.

Kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: *Ciasto kakaowe w polewie czekoladowej (mąka pszenna, jajka, kakao, olej, masło), soczek marchewkowo – jabłkowy.

WTOREK 26.01.2021

Śniadanie: Płatki czekoladowe na mleku, chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, ser żółty wędzony, roszponka, herbata czarna z cytryną, mandarynki.

Obiad: Żurek z kiełbasą (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Kluski leniwe z masełkiem na słodko (mąka pszenna, jajka, ser biały, jajka, ziemniaki).

Kompot z wieloowocowy.

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe z masełkiem (mąka pszenna), wędlina wieprzowa, pomidor koktajlowy, herbata bomba witaminowa.

 

ŚRODA 27.01.2021

Śniadanie: Chleb orkiszowy (mąka żytnia) ciemny z masłem, kabanosy, sałata lodowa, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), gruszka – podane w formie bufetu szwedzkiego.

Obiad: Zupa krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna).

Ryba z pieca z żółtym ryżem, szpinak w śmietanie.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenno-żytnia), masło, *sałatka jajeczna z tuńczykiem (jajka, ogórek kiszony, groszek zielony, majonez), herbata malinowa.

CZWARTEK 28.01.2021

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, chleb pszenno – żytni z masłem, makrela w pomidorach, szczypiorek, herbata czarna, kiwi.

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Bitki wołowe w sosie własnym, ziemniaki i buraczki na ciepło.

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: *Deser jogurtowo – malinowy, banan (jogurt naturalny).

PIĄTEK 29.01.2021

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, powidła śliwkowe, kakao na mleku, melon.

Obiad:  Zupa pomidorowa z ryżem (wywar warzywny marchewka, pietruszka, pomidory, seler, śmietana).

Łazanki z kapustą i mięsem wołowym (mąka pszenna, jajka).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek:  Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem z masłem, pasta z szynki z majonezem, herbata miętowa.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content