Jadłospis na tydzień od 08.02.2021r. do 12.02.2021r.

PONIEDZIAŁEK 08.02.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet z królika, pomidor, kakao na mleku, gruszka.

Obiad: Zupa grysikowa na rosole z natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, por, pietruszka, kapusta włoska, seler).

Makaron po meksykańsku z sosem mięsno-warzywnym (szynka wieprzowa, marchew, seler, por, pietruszka, pomidory, fasola czerwona, kukurydza).

Kompot truskawkowo- jabłkowy.

Podwieczorek: Serek danio o smaku waniliowym, banan.

WTOREK 09.02.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb graham z masłem (mąka pszenna graham), ser żółty królewski, roszponka, herbata czarna z cytryną, pomarańcz.

Obiad: Zupa pomidorowa z zacierką (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Pulpety w sosie pieczarkowym (śmietana), ziemniaki, mini marchewka z masełkiem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, szynka drobiowa, rzodkiewka, herbatka „krasnoludek”.

ŚRODA 10.02.2021

Śniadanie: Chleb krakowski z masłem, kabanosy, pomidory, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), orzeszki do chrupania (orzechy laskowe, nerkowca, ziemne) – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Ryż z polewą truskawkowo – jogurtową.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb graham z masłem, *pasta z kurczaka majonezem i natką pietruszki, herbata owoce lasu.

CZWARTEK 11.02.2021

Śniadanie: Müsli na mleku, weka pszenna z masłem, łosoś wędzony, koperek, herbata czarna z miodem, melon.

Obiad: Zupa krem dyniowy z groszkiem ptysiowym (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna).

Pieczeń drobiowa (jajka) z ziemniakami, sałatka szwedzka z cebulką i oliwą z oliwek.

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: *Oponki z cukrem pudrem (mąka pszenna, jajka, ser biały, śmietana), herbatka miętowa.

PIĄTEK 12.02.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika z masłem, szynka włoska, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), mandarynki.

Obiad:  Kartoflanka z warzywami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana).

Ryba (miruna) po grecku z kaszą kuskus, bukiet jarzyn (kalafior, brokuł, marchewka).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek:  Bułeczka drożdżowa (mąka pszenna, jajka) z powidłami brzoskwiniowymi, herbatka jabłkowo-miętowa.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną