Jadłospis na tydzień od 15.02.2021r. do 19.02.2021r.

PONIEDZIAŁEK 15.02.2021

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, serek śmietankowy z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao na mleku, jabłko.

Obiad: Żurek z ziemniakami i kiełbaską (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana, mąka żytnia, płatki owsiane, otręby orkiszowe).

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym (pietruszka, seler, ananas, marchewka, pomidory, papryka czerwona) z ryżem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika z masłem, *pasta z szynki z majonezem i ogórkiem zielonym, herbata owoce lasu.

Upominek walentynkowy!!!

WTOREK 16.02.2021

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb orkiszowy jasny z masłem (mąka pszenna graham), wędlina wieprzowa, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną, winogrona.

Obiad: Zupa krem selerowy z gorgonzolą i grzankami pszennymi (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Sznycelki rybne (łosoś, miruna, jajka) z ziemniakami, ogórki kiszone cebulką.

Kompot wiśniowo – jabłkowy.

Podwieczorek: Rogalik maślany (mąka pszenna, jajka, drożdże), danonek do picia o smaku truskawkowym.

ŚRODA 17.02.2021

Śniadanie: Chleb krakowski z masłem, ser żółty wędzony, pomidorki koktajlowe, mleko z miodem, mandarynki – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna, jajka).

Gulasz z wołowy z kaszą jęczmienną, buraczki czerwone na ciepło.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Ciasto kruche z powidłami owocowymi i czekoladową kruszonką (mąka pszenna, jajka, kakao, masło), napój sojowy o smaku waniliowym.

CZWARTEK 18.02.2021

Śniadanie: Kasza manna na mleku, weka pszenna z masłem, wędlina drobiowa, papryka zielona, herbata czarna z cytryną i miodem, melon.

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Kluski ziemniaczane (mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, ziemniaki) z masełkiem, marchewka z pomarańczą.

Kompot jabłkowy.

Podwieczorek: Chleb graham z masłem, jajko gotowane, kiełki, herbata czarna z cytryną i miodem.

PIĄTEK 19.02.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika z masłem, szynka włoska, papryka żółta, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), banany.

Obiad:  Zupa brokułowa z lanym ciastem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana, jajka, mąka pszenna).

Grillowana pierś z indyka z pieczarkami, kasza bulgur, pomidorki z cebulką i oliwą z oliwek.

Kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek:  *Koktajl jagodowy (mleko, jogurt naturalny) z wafelkiem ryżowo- malinowym.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną