Jadłospis na tydzień od 15.03.2021r. do 19.03.2021r.

PONIEDZIAŁEK 15.03.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, żytnia) z masłem, pasztet z królika, ogórek kiszony, kakao na mleku, gruszka.

Obiad: Zupa jarzynowa z ziemniakami z natką pietruszki (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, kalafior, brokuł, seler, śmietana).

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami (ananas, passata pomidorowa, marchew, seler, pietruszka, por, kukurydza).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Pucharek serowy z posypką korzenną (ser biały, mleko) i miodem, winogrono.

 

WTOREK 16.03.2021

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, weka pszenna z masłem, ser żółty wędzony, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną, mandarynka.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Łosoś na parze z kaszą bulgur, marchewka z groszkiem i masełkiem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana, ogórek zielony, herbata owocowa.

 

ŚRODA 17.03.2021

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, szynka drobiowa, papryka żółta, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), banany – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Krem z zielonych warzyw z grzankami pszennymi (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuł, groszek zielony, śmietana).

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną i surówką szwedzką (ogórki kiszone, cebula, oliwa z oliwek).

Kompot truskawka.

Podwieczorek: *Ciasto kakaowe z wiśniami (mąka pszenna, jajka, olej), herbatka miętowa z miodem.

CZWARTEK 18.03.2021

 

Śniadanie: Kaszka manna na mleku, weka pszenna z masłem, sałatka z jajek i tuńczyka, pomidorki koktajlowe, herbata czarna z cytryną, winogrono.

Obiad: Rosół z lanym ciastem i natką pietruszki (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka).

Schab z pieca w sosie własnym, ziemniaki, mizeria ze śmietaną.

Kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, mozzarella, rukola, herbata czarna z cytryną i miodem.

 

PIĄTEK 19.03.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika z masłem, pasta z kurczaka z majonezem, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), melon.

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana).

Makaron z białym serem z polewą truskawkowo-jogurtową (jogurt naturalny, mąka pszenna).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:  Chleb graham z masłem, szynka wieprzowa, zielona sałata, herbata czarna.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną