Jadłospis na tydzień od 22.03.2021r. do 26.03.2021r.

PONIEDZIAŁEK 22.03.2021

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, powidła bezcukrowe śliwkowe, kakao na mleku, jabłko.

Obiad: Zupa z cukinii z ziemniakami i fetą (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, cukinia, seler, śmietana).

Pieczony filet w sosie koperkowym (śmietana, mąka pszenna), kasza bulgur, gotowany kalafior z masełkiem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Koktajl malinowo – jagodowy (jogurt naturalny), ciasteczka owsiane.

 

WTOREK 23.03.2021

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, bułeczka pszenna z masłem, ser żółty królewski, papryka zielona, herbata czarna z miodem, winogrona.

Obiad: Zupa porowa z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, polewa jogurtowa.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, wędlina wieprzowa, ogórek zielony, herbatka malinowa.

 

ŚRODA 24.03.2021

Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żyni z masłem, kabanosy wieprzowe, pomidorki, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto), banany – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Krem cebulowy z groszkiem ptysiowym (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Sznycelki wieprzowe (jajka, szynka wieprzowa) z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej z marchewką.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, *smalczyk z fasoli Jaś z cebulką, ogórek kiszony, herbata czarna z cytryną.

 

CZWARTEK 25.03.2021

Śniadanie: Granola owocowa (płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, kukurydziane, żurawina, orzechy, ananas, jabłko) na mleku, weka pszenna z masłem, ser biały ze szczypiorkiem i rzodkiewką, herbata czarna z miodem, pomarańcze.

Obiad: Zupa grysikowa z warzywami i natką pietruszki (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza manna).

Ryba po grecku z kaszą kuskus (miruna, marchewka, seler, pietruszka, brokuł, kalafior, passata pomidorowa).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, wędlina drobiowa, ogórek kiszony, soczek owocowy.

 

PIĄTEK 26.03.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika z masłem, filet pieczony, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), melon.

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana).

Łazanki z mięsem wołowym i kapustą (mąka pszenna, jajka).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  Bułeczka drożdżowa (mąka pszenna, jajka) z masłem, mleczko kakaowe.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content