Jadłospis na tydzień od 19.04.2021r. do 23.04.2021r.

PONIEDZIAŁEK 19.04.2021

Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, serek śmietankowy, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, gruszki.

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem (marchew, seler, pietruszka, ananas puszka, papryka czerwona).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, kiełbaska drobiowa, ogórek zielony, herbata owocowa.

WTOREK 20.04.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor, herbata czarna z miodem, jabłka.

Obiad: Zupa grysikowa na rosole (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza manna).

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną, surówka szwedzka z cebulką i oliwą z oliwek.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Pucharek jogurtowy z owocami (brzoskwinie, winogrona), chlebek ryżowy.

ŚRODA 21.04.2021

Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, kabanosy wieprzowe, ogórek kiszony, kakao na mleku, mandarynki – podane w formie stołu szwedzkiego.

Obiad: Zupa kalafiorowa z warzywami i makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Miruna z pieca z ziemniakami, bukiet warzyw z masełkiem (kalafior, brokuł, marchewka).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika z masłem, jajko gotowane ze szczypiorkiem i pomidorem, herbata czarna z cytryną.

CZWARTEK 22.04.2021

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, weka pszenna z masłem, szynka wieprzowa, roszponka, herbata czarna z cytryną, banany.

Obiad: Zupa krem brokułowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna).

Makaron z białym serem i polewą jogurtowo – borówkową (mąka pszenna).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, pasta brokułowa z majonezem, papryka żółta, herbata czarna z cytryną.

PIĄTEK 23.04.2021

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z masłem, powidła truskawkowo – jabłkowe, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), melon.

Obiad:  Barszcz biały z ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana).

Pieczony filet z indyka w sosie koperkowym (mąka pszenna, śmietana) z kaszą bulgur, mizeria z jogurtem naturalnym.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  Serek danio o smaku waniliowym, wafelek kukurydziany.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną