Jadłospis na tydzień od 10.05.2021 do 14.05.2021r.

PONIEDZIAŁEK 10.05.2021

Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu mieszaka studencka (orzechy laskowe, orzechy ziemne, orzechy nerkowca, morele, rodzynki).

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Pieczony filet z indyka z ziemniakami, bukiet warzyw z masełkiem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Milkshake o smaku borówkowym (mleko, jogurt naturalny), ciasteczko wielozbożowe (płatki owsiane, żurawina).

WTOREK 11.05.2021

Śniadanie: Kulki wielozbożowe (mąka pszenna pełnoziarnista, pszenna, ryżowa, owsiana) o smaku kakaowym na mleku, weka pszenna z masłem, ser żółty królewski, pomidor, herbata czarna z miodem.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Krem z zielonych warzyw z pestkami dyni (mięsno – wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, zielony groszek, brokuł, seler, śmietana).

Pulpeciki z łososia z kaszą kuskus, mix zielonych sałat z pomidorkami i sosem vinegret (sałata lodowa, roszponka, rukola).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, wędlina wieprzowa, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną.

ŚRODA 12.05.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika z masłem, kabanosy drobiowe, ogórek zielony, mleko miodem – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu chrupsy jabłkowe.

Obiad: Rosołek z kasza manną i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por).

*Kluseczki ziemniaczane z masełkiem (mąka pszenna, jajka, ser biały, ziemniaki, mąka ziemniaczana), marchewka z jabłkiem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, tuńczyk z suszonymi pomidorami, herbatka owocowa słodzona miodem.

CZWARTEK 13.05.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, pasta z kurczaka z natka pietruszki i majonezem, ogórek kiszony, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa porowa z ryżem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Gulasz z cielęciny z kaszą jęczmienną, buraczki na ciepło.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Ciasto ucierane z rabarbarem (mąka pszenna, jajka, olej), soczek owocowy.

PIĄTEK 14.05.2021

Śniadanie: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, mozzarella, rukola, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu melon.

Obiad:  Krupnik z kaszą pęczak (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Burgery wieprzowe z ziemniakami (jajka, szynka wieprzowa), marchewka z groszkiem i masełkiem.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:  Jogurt do picia o smaku truskawkowym, chrupki jaglano  – kukurydziane.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content