Jadłospis na tydzień od 17.05.2021r. do 21.05.2021r.

PONIEDZIAŁEK 17.05.2021

Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, parówki, ogórek kiszony, ketchup, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Żurek z kiełbaską i ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Racuchy z musem malinowym  (mąka pszenna, jajka, drożdże) i słodką śmietanką z posypką czekoladową (kakao).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, ser żółty wędzony, pomidor malinowy, herbata czarna z cytryną.

WTOREK 18.05.2021

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, weka pszenna z masłem, szynka drobiowa, papryka żółta, herbata czarna z miodem.

Po śniadaniu winogrono.

Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem (mięsno – wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, śmietana).

Pulpety wieprzowe (jajka, szynka wieprzowa) z ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty z marchewką.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Pucharek serowy z owocami (mandarynki, brzoskwinie)  i miodem z posypką migdałową.

ŚRODA 19.05.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika z masłem, kiełbaska wieprzowa, pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Gulasz wołowy z kaszą pęczak, mizeria ze śmietaną.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Ciasto czekoladowe z wiśniami (kakao, jajka, mąka pszenna), soczek owocowy.

CZWARTEK 20.05.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, ser biały, rzodkiewka, szczypiorek, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu mini marchewki do chrupania..

Obiad: Zupa z cukinii z warzywami i fetą (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, ziemniaki, seler).

Pieczeń drobiowa (jajka) nadziewana warzywami z ryżem, sałatka z pomidorków koktajlowych z cebulką i oliwą z oliwek.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Smoothi szpinakowo – jabłkowe (sok jabłkowy), wafelek ryżowy.

PIĄTEK 21.05.2021

Śniadanie: Bułeczka pszenna z masłem, łosoś wędzony, koperek, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto).

Po śniadaniu gruszka.

Obiad:  Zupa krem pomarańczowy z grzankami pszennymi (wywar mięsno –  warzywny, dynia, marchewka, pietruszka, seler, por).

Ryba (miruna) po grecku z kaszą kuskus i warzywami (marchew, seler, pietruszka, brokuł, kalafior, pulpa pomidorowa).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:  Serek danio o smaku waniliowym, banan.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content