PONIEDZIAŁEK 17.05.2021
Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, parówki, ogórek kiszony, ketchup, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Żurek z kiełbaską i ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).
Racuchy z musem malinowym (mąka pszenna, jajka, drożdże) i słodką śmietanką z posypką czekoladową (kakao).
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, ser żółty wędzony, pomidor malinowy, herbata czarna z cytryną.
WTOREK 18.05.2021
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, weka pszenna z masłem, szynka drobiowa, papryka żółta, herbata czarna z miodem.
Po śniadaniu winogrono.
Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem (mięsno – wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, śmietana).
Pulpety wieprzowe (jajka, szynka wieprzowa) z ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty z marchewką.
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Pucharek serowy z owocami (mandarynki, brzoskwinie) i miodem z posypką migdałową.
ŚRODA 19.05.2021
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika z masłem, kiełbaska wieprzowa, pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu jabłka.
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).
Gulasz wołowy z kaszą pęczak, mizeria ze śmietaną.
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: *Ciasto czekoladowe z wiśniami (kakao, jajka, mąka pszenna), soczek owocowy.
CZWARTEK 20.05.2021
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, ser biały, rzodkiewka, szczypiorek, herbata czarna z cytryną.
Po śniadaniu mini marchewki do chrupania..
Obiad: Zupa z cukinii z warzywami i fetą (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, ziemniaki, seler).
Pieczeń drobiowa (jajka) nadziewana warzywami z ryżem, sałatka z pomidorków koktajlowych z cebulką i oliwą z oliwek.
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: *Smoothi szpinakowo – jabłkowe (sok jabłkowy), wafelek ryżowy.
PIĄTEK 21.05.2021
Śniadanie: Bułeczka pszenna z masłem, łosoś wędzony, koperek, ogórek zielony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto).
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa krem pomarańczowy z grzankami pszennymi (wywar mięsno – warzywny, dynia, marchewka, pietruszka, seler, por).
Ryba (miruna) po grecku z kaszą kuskus i warzywami (marchew, seler, pietruszka, brokuł, kalafior, pulpa pomidorowa).
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Serek danio o smaku waniliowym, banan.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną