Jadłospis na tydzień od 24.05.2021r. do 28.05.2021r.

PONIEDZIAŁEK 24.05.2021

Śniadanie: Chleb krakowski pszenno-żytni z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Potrawka z kurczaka z warzywami (marchewka, seler, pietruszka) i ryżem, roszponka z oliwą z oliwek.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, jajko gotowane, szczypiorek, rzodkiewka, herbatka czarna słodzona miodem.

WTOREK 25.05.2021

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, chleb orkiszowy (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, ser żółty wędzony, pomidor, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa  zielonego groszku z ryżem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Zrazy wieprzowe (jajka) w sosie pomidorowym z kaszą bulgur, surówka coleslaw z młodej kapusty i marchewki  z jogurtem naturalnym.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chałka z masłem (mąka pszenna), brzoskwiniowe powidło bezcukrowe, soczek owocowy „pomarańczowa kraina” (pomarańcz, jabłko, seler naciowy).

ŚRODA 26.05.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika z masłem, wędlina wieprzowa, pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu winogrona.

Obiad: Zupa neapolitańska z zacierką (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, ser żółty).

Gulasz cielęcy z młodymi ziemniaczkami, marchewka z jabłkiem.

Kompot z czerwonej porzeczki.

Podwieczorek: *Ciasto zebra (mąka pszenna, jajka, kakao, olej), lemoniada pomarańczowo – cytrynowa z miętą.

CZWARTEK 27.05.2021

Śniadanie: Musli owocowe (płatki owsiane, jęczmienne, orkiszowe, daktyle, rodzynki, morela) na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, pasta z tuńczyka i łososia (ser biały), koperek, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa krem z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna).

Ryż z polewą borówkowo-jogurtową ze świeżymi truskawkami.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Trójkąciki tostowe (mąka pszenna) z masłem, wędlina wieprzowa, ogórek zielony, herbata owocowa.

PIĄTEK 28.05.2021

Śniadanie: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, filet pieczony, kiełki rzodkiewki, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), kakao na mleku.

Po śniadaniu mieszanka do chrupania (orzechy laskowe, ziemne, nerkowca, rodzynki, morele).

Obiad:  Botwinka z ziemniakami (wywar mięsno –  warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, buraczki, śmietana).

Łosoś z pieca w parmezanie, kasza kuskus, zielona sałata z sosem jogurtowym.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:  Weka pszenna z masłem, jogurcik do picia o smaku truskawkowym.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content