Jadłospis na tydzień od 07.06.2021r. do 11.06.2021r.

PONIEDZIAŁEK 07.06.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika z masłem, pasztet z królika, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu chrupsy jabłkowe.

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak, mięskiem i warzywami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Makaron (mąka pszenna) z białym serem, polewa jogurtowo – truskawkową.

Kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, tuńczyk, szczypiorek, papryka żółta, lemoniada pomarańczowo-cytrynowa z miętą słodzona miodem.

WTOREK 08.06.2021

Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb orkiszowy (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, ser żółty gouda, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Zupa koperkowa z ryżem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Sznycelki (jajka, bułka pszenna) z fileta z indyka z ziemniakami, mizeria ze śmietaną.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa z masłem (mąka pszenna), powidło jabłkowo-truskawkowe bezcukrowe, soczek owocowy „na straganie” (jabłko, seler naciowy, cytryna).

ŚRODA 09.06.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka wieprzowa, pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa wielowarzywna z nowalijek z zacierką i natka pietruszki (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, kalafior).

Kolorowy kociołek mięsno – warzywny (filet z kurczaka, papryka czerwona, papryka żółta, kukurydza, passata pomidorowa) z żółtym ryżem, miks zielonych sałat z sosem vinegrette (sałata lodowa, roszponka, sałata rzymsaka).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Ciasto ucierane z truskawkami (mąka pszenna, jajka, olej), napój sojowy o smaku waniliowym.

CZWARTEK 10.06.2021

Śniadanie: Kulki wielozbożowe (mąka pszenna pełnoziarnista, pszenna, ryżowa, owsiana) kakaowe na mleku, weka pszenna z masłem, pasta jajeczna z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, kiełki rzodkiewki, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu winogrona.

Obiad: Zupa krem pomidorowy z groszkiem ptysiowym (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, śmietana).

Łazanki z młodą kapustą i mięskiem (łata wołowa, cebula, kapusta biała, mąka pszenna).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, rolada ze schabem, roszponka, herbatka miętowa słodzona miodem.

PIĄTEK 11.06.2021

Śniadanie: Bułeczka pszenna (mąka pszenna) z masłem, filet pieczony, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto), kakao na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad:  Barszcz biały z ziemniakami (wywar mięsno –  warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka żytnia, płatki owsiane).

Ryba (miruna) z pieca w cytrynie z kaszą bulgur, marchewka z groszkiem i masełkiem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  Jogurcik do picia o smaku brzoskwiniowym, banan.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną