Jadłospis na tydzień od 14.06.2021r. do 18.06.2021r.

PONIEDZIAŁEK 14.06.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, szczypiorek, kakao na mleku.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad: Zupa z fasolki szparagowej z warzywami (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana, ziemniaki).

Makaron penne z sosem słodko – kwaśnym (pomidory, szynka wieprzowa, marchewka, seler, pietruszka, ananas, mąka pszenna).

Kompot z wiśniowy.

Podwieczorek: *Smoothie z arbuza i banana, chrupki kukurydziano – jaglane.

WTOREK 15.06.2021

Śniadanie: Musli owocowe (płatki owsiane, jęczmienne, orkiszowe, daktyle, rodzynki, morela) na mleku, bułeczka pszenna z masłem, wieprzowinka z pieca, pomidor, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu morele.

Obiad: Barszcz czerwony zabielany ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną, sałatka szwedzka z cebulką i oliwa z oliwek (ogórek kiszony).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Ciasto czekoladowe (mąka pszenna, jajka, kakao, olej) z malinami, soczek owocowy „Dzikuś” (jabłko, biała kapusta, jarmuż, cytryna).

ŚRODA 16.06.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem z ziarnami słonecznika , ser żółty królewski, ogórek zielony, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Rosołek z warzywami i lanym ciastem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka).

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym (miruna, śmietana, mąka pszenna, jajka), ziemniaki, mini marchewki z masełkiem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy ciemny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane), kiełbaska z indyka, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną słodzona miodem.

CZWARTEK 17.06.2021

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, weka pszenna z masłem, pasta z łososia z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem, papryka żółta, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu winogrona.

Obiad: Zupa kalafiorowa z warzywami i zacierką (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, śmietana).

*Knedle z truskawkami (mąka pszenna, jajka, mąka ziemniaczana)  i słodką śmietanką.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, szynka okopcona, zielona sałata, herbata owocowa.

PIĄTEK 18.06.2021

Śniadanie: Weka pszenna (mąka pszenna) z masłem, jajko gotowane, kiełki rzodkiewki, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu banan.

Obiad:  Krem z dyni z płatkami migdałowymi (wywar mięsno –  warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, buraczki, śmietana).

Eskalopki z fileta  kurczaka (jajka, mąka pszenna) z ryżem, surówka z zielonej sałaty i ogórków ze śmietaną.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  Jogurcik jagodowy, ciasteczko zbożowe o smaku maślanym (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, pełnoziarniste płatki owsiane).

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content