PONIEDZIAŁEK 21.06.2021
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kakao na mleku.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa z zielonego groszku z zacierką (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna).
Kurczak po meksykańsku z kaszą bulgur (fasolka czerwona, kukurydza, papryka żółta, czerwona, marchewka, pietruszka, pomidory, seler).
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Kisiel wiśniowy* (mąka ziemniaczana), wafelek ryżowy.
WTOREK 22.06.2021
Śniadanie: Kasza manna na mleku, bułeczka pszenna z masłem, szynka z indyka, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną słodzona miodem.
Po śniadaniu morele.
Obiad: Botwinka z warzywami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, ziemniaki, buraczki, seler, śmietana).
Schab duszony w jarzynach z kaszą jęczmienną (marchewka, seler, pietruszka, por), gotowany kalafior z masełkiem.
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: Chleb orkiszowy ciemny z masłem, ser żółty wędzony, papryka czerwona, „zaczarowany” soczek (jabłko, pomarańcza, jarmuż, pietruszka, cytryna).
ŚRODA 23.06.2021
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem z ziarnami słonecznika , kabanosy wieprzowe, pomidorki koktajlowe, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu winogrona.
Obiad: Krem z pomarańczowych warzyw z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, śmietana, mąka pszenna).
Ziemniaki, jajko w sosie koperkowym (śmietana, mąka pszenna), surówka z marchewki z pomarańczą.
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: *Jagodowy torcik jogurtowy (jogurt naturalny, żelatyna, borówki), *lemoniada pomarańczowo – cytrynowa z miętą słodzona miodem.
CZWARTEK 24.06.2021
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, kiełbasa krakowska, papryka żółta, herbata czarna z cytryną.
Po śniadaniu arbuz.
Obiad: Rosolnik z kaszą manną i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).
Devolaj drobiowy z serem żółtym (filet z kurczaka, jajka, mąka pszenna) z ryżem, mizeria ze śmietaną.
Kompot z czarnej porzeczki.
Podwieczorek: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, pasta z sera białego i awokado, kiełki rzodkiewki, napój owocowo – warzywny (marchew, jabłko, brzoskwinia).
PIĄTEK 25.06.2021
Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, wędlina drobiowa, kiełki rzodkiewki, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, passata pomidorowa, śmietana, mąka pszenna).
Łosoś w parmezanie z kaszą kuskus, mix zielonych sałat z oliwą z oliwek i pomidorkami koktajlowymi (roszponka, sałata rzymska, lodowa).
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Rogalik maślany (mąka pszenna), mleczko o smaku kakaowym.
Wakacyjny upominek !!!
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną