Jadłospis na tydzień od 21.06.2021r. do 25.06.2021r.

PONIEDZIAŁEK 21.06.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kakao na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa z zielonego groszku z zacierką (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna).

Kurczak po meksykańsku z kaszą bulgur (fasolka czerwona, kukurydza, papryka żółta, czerwona, marchewka, pietruszka, pomidory, seler).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy* (mąka ziemniaczana), wafelek ryżowy.

WTOREK 22.06.2021

Śniadanie: Kasza manna na mleku, bułeczka pszenna z masłem, szynka z indyka, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną słodzona miodem.

Po śniadaniu morele.

Obiad: Botwinka z warzywami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, ziemniaki, buraczki, seler, śmietana).

Schab duszony w jarzynach z kaszą jęczmienną (marchewka, seler, pietruszka, por), gotowany kalafior z masełkiem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy ciemny z masłem, ser żółty wędzony, papryka czerwona, „zaczarowany” soczek (jabłko, pomarańcza, jarmuż, pietruszka, cytryna).

ŚRODA 23.06.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem z ziarnami słonecznika , kabanosy wieprzowe, pomidorki koktajlowe, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu winogrona.

Obiad: Krem z pomarańczowych warzyw z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, śmietana, mąka pszenna).

Ziemniaki, jajko w sosie koperkowym (śmietana, mąka pszenna), surówka z marchewki z pomarańczą.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Jagodowy torcik jogurtowy (jogurt naturalny, żelatyna, borówki), *lemoniada pomarańczowo – cytrynowa z miętą słodzona miodem.

CZWARTEK 24.06.2021

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, weka pszenna z masłem, kiełbasa krakowska, papryka żółta, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Rosolnik z kaszą manną i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Devolaj drobiowy z serem żółtym (filet z kurczaka, jajka, mąka pszenna)  z ryżem, mizeria ze śmietaną.

Kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, pasta z sera białego i awokado, kiełki rzodkiewki, napój owocowo – warzywny (marchew, jabłko, brzoskwinia).

PIĄTEK 25.06.2021

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, wędlina drobiowa, kiełki rzodkiewki, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu banan.

Obiad:  Zupa pomidorowa z makaronem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, passata pomidorowa, śmietana, mąka pszenna).

Łosoś w parmezanie z kaszą kuskus, mix zielonych sałat z oliwą z oliwek i pomidorkami koktajlowymi (roszponka, sałata rzymska, lodowa).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:  Rogalik maślany (mąka pszenna), mleczko o smaku kakaowym.

Wakacyjny upominek !!!

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content