Jadłospis na tydzień od 28.06.2021 do 02.07.2021r.

PONIEDZIAŁEK 28.06.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Spaghetti z sosem mięsno – warzywnym z posypką z parmezanu (szynka wieprzowa, marchew, pietruszka, seler, pomidory, mąka pszenna)

Kompot z czerwonej porzeczki.

Podwieczorek: Deserek jogurtowy z granolą czekoladową (kakao) i ciasteczkiem wielozbożowym (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, pełnoziarniste płatki owsiane).

WTOREK 29.06.2021

Śniadanie: Kasza kukurydziana na mleku, chleb orkiszowy (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, powidła śliwkowe, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Ryba (miruna) z pieca z ziemniakami, fasolka szparagowa i masełkiem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułeczka pszenna z  masłem, wędlina drobiowa, papryka czerwona, soczek owocowy „Różowa Pantera” (jabłko, gruszka, czerwona kapusta).

ŚRODA 30.06.2021

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, ser żółty, pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu winogrono.

Obiad: Zupa brokułowa z makaronem  (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Gulasz z cielęciny z kaszą pęczak, buraczki na ciepło.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Ciasto biszkoptowe ze świeżymi owocami i bitą śmietaną (mąka pszenna, jajka, olej), soczek Kubuś owocowo-warzywny (marchew, jabłko, banan).

CZWARTEK 01.07.2021

Śniadanie: Granola owocowa (pełnoziarniste płatki owsiane, maliny, żurawina, truskawki)na mleku na mleku, weka pszenna z masłem, pasta z szynki z majonezem, kiełki rzodkiewki, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu morele.

Obiad: Zupa krem marchewkowy z pestkami dyni (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Naleśniki z twarożkiem waniliowym i owocami truskawki, borówki (mąka pszenna, mleko, jajka, ser biały).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, wędlina wieprzowa, ogórek kiszony, herbata owocowa.

PIĄTEK 02.07.2021

Śniadanie: Bułeczka pszenna (mąka pszenna) z masłem, mozzarella, rukola, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad:  Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno –  warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Pieczeń drobiowa (jajka, mąka pszenna, filet z kurczaka), kasza bulgur, wiosenna zielona sałata (seler naciowy, sałata zielona, koperek, jogurt naturalny).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  Jogurcik do picia o smaku truskawkowym, szaszłyk owocowy (truskawka, winogrona, borówka, jabłka).

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną