Jadłospis na tydzień od 05.07.2021 do 09.07.2021r.

PONIEDZIAŁEK 05.07.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, ser biały z powidłami śliwkowymi, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa z cukinii z fetą i ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Kurczak gyros z żółtym ryżem, bukiet jarzyn z masełkiem (brokuł, kalafior, marchewka).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Koktajl truskawkowy (jogurt naturalny) chrupki kukurydziano-jaglane.

WTOREK 06.07.2021

Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, wędlina drobiowa, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu morele.

Obiad: Zupa gulaszowa z indyka z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, papryka czerwona, ogórek kiszony).

*Kluski na parze (mąka pszenna, jajka, mleko, drożdże) z musem malinowym i cukrem pudrem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułeczka pszenna z  masłem, ser żółty wędzony, papryka żółta, „Pastelowy” soczek owocowy (jabłko, czerwona kapusta, cytryna).

ŚRODA 07.07.2021

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, kabanosy drobiowe, pomidorki, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem i warzywami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Zrazy wieprzowe w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki czerwonej z majonezem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Czekoladowe (jogurt naturalny, kakao, żelatyna) ptasie mleczko z bitą śmietaną z owocami sezonowymi, lemoniada pomarańczowo – cytrynowa z miodem i miętą.

CZWARTEK 08.07.2021

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, weka pszenna z masłem, jajko z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu kalarepa i marchewka do chrupania.

Obiad: Zupa krem z kalafiora z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Ryba (miruna) panierowana z ziemniakami (mąka pszenna, jajka) i sałatka z ogórków małosolnych z cebulką.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, wędlina wieprzowa, zielona sałata, herbata owocowa.

PIĄTEK 09.07.2021

Śniadanie: Bułeczka pszenna (mąka pszenna) z masłem, awanturka z sardynek z białym serem, szczypiorek, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad:  Zupa grysikowa z warzywami i natką pietruszki (wywar mięsno –  warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, kasza mann).

Makaron penne (mąka pszenna) z kurczakiem i sosem szpinakowo – śmietanowym.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  Chałka pszenna z masłem i miodem, mleczko kakaowe.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną