Jadłospis na tydzień od 12.07.2021 do 16.07.2021r.

PONIEDZIAŁEK 12.07.2021

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, pasztet z królika, ogórek małosolny, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna).

Pieczony udziec indyczy z ziemniaczkami i roszponką z pomidorami z oliwą z oliwek.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Pucharek owocowy (truskawki, winogrona, banan, nektarynka, borówka amerykańska) z polewą jogurtową (jogurt naturalny) o smaku waniliowym.

WTOREK 13.07.2021

Śniadanie: Zupa mleczna z makaronowymi gwiazdkami (mąka pszenna), chleb graham z masłem (mąka pszenna graham), szynka wieprzowa, pomidor, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad: Krem z zielonych warzyw z pestkami dyni (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, papryka czerwona, ogórek kiszony).

Klopsiki rybne w pomidorach z kaszą bulgur zielona fasolka szparagowa z masełkiem i bułką.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułeczka pszenna z masłem, żółty ser gouda, rzodkiewka i szczypiorek, soczek owocowy „Różowa Pantera” (jabłko, gruszka, czerwona kapusta).

ŚRODA 14.07.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka kniazia, ogórek zielony, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem i ryżem (wywar mięsno- warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Makaron kokardki z serem białym i koktajlem jagodowym (jogurt naturalny, mąka pszenna).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, pasta brokułowa z fetą, kolorowe papryki, herbata miętowa słodzona miodem.

CZWARTEK 15.07.2021

Śniadanie: Granola czekoladowa (pełnoziarniste płatki owsiane, kakao, mąka jęczmienna, owsiana) na mleku, weka pszenna z masłem, wędlina z indyka, roszponka, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu morele.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Bitki schabowe w sosie własnym z ziemniakami, mizeria z ogórków ze śmietaną.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Deser serowy (ser biały, jogurt naturalny) z posypką z gorzkiej czekolady (kakao) i malin, lemoniada cytrynowa z miodem i świeżą melisą.

PIĄTEK 16.07.2021

Śniadanie: Bułeczka pszenna (mąka pszenna) z masłem, tuńczyk, szczypiorek, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu banany.

Obiad:  Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną, sałata zielona ze śmietaną i koperkiem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  *Babka pomarańczowa (mąka pszenna, jajka, olej) z lukrem, soczek owocowy.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content