PONIEDZIAŁEK 19.07.2021
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Krupnik z kaszą pęczak (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).
Spaghetti z sosem mięsno – warzywnym z posypką z parmezanu (mąka pszenna).
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: *Jogurcik waniliowy z malinami (jogurt naturalny, mleko) i ciasteczkiem wielozbożowym (pełnoziarniste płatki owsiane, żurawina suszona, mąka ryżowa).
WTOREK 20.07.2021
Śniadanie: Granola owocowa (pełnoziarniste płatki owsiane, maliny, żurawina, truskawki) na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, ser żółty gouda, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną.
Po śniadaniu nektarynki.
Obiad: Zupa jarzynowa z lanym ciastem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka, śmietana).
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym (szynka wieprzowa, kasza manna, jajka, kapusta biała, kasza jęczmienna, śmietana, mąka pszenna).
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Bułeczka pszenna z masłem, *pasta twarogowa pomidorami suszonymi, papryka żółta, herbata owocowa.
ŚRODA 21.07.2021
Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, filet pieczony, pomidorki, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banany.
Obiad: Zupa krem marchewkowy z płatkami migdałowymi (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).
Sznycelki rybne (miruna, łosoś) z ziemniakami, ogórek małosolny z oliwą.
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: *Smotthi szpinakowo – jabłkowe z sokiem pomarańczowym (sok jabłkowy), wafelek ryżowy.
CZWARTEK 22.07.2021
Śniadanie: Kaszka manna na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, powidła śliwkowe, herbata czarna z cytryną.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa z fasolki szparagowej z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).
Ryż z polewą jogurtowo – owocową (jogurt naturalny, truskawki).
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewką (majonez), herbata malinowa.
PIĄTEK 23.07.2021
Śniadanie: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, kiełbaska krakowska sucha, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.
Po śniadaniu arbuz.
Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).
Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną, mizeria ze śmietanką i koperkiem.
Kompot wieloowocowy
Podwieczorek: *Ciasto drożdżowe z borówkami (mąka pszenna, jajka, mleko, drożdże), *lemoniada cytrynowo -pomarańczową, miętą i miodem.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną