Jadłospis na tydzień od 19.07.2021r. do 23.07.2021r.

PONIEDZIAŁEK 19.07.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Spaghetti z sosem mięsno – warzywnym z posypką z parmezanu (mąka pszenna).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Jogurcik waniliowy z malinami (jogurt naturalny, mleko) i ciasteczkiem wielozbożowym (pełnoziarniste płatki owsiane, żurawina suszona, mąka ryżowa).

WTOREK 20.07.2021

Śniadanie: Granola  owocowa (pełnoziarniste płatki owsiane, maliny, żurawina, truskawki) na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, ser żółty gouda, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad: Zupa jarzynowa z lanym ciastem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka, śmietana).

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym (szynka wieprzowa, kasza manna, jajka, kapusta biała, kasza jęczmienna, śmietana, mąka pszenna).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Bułeczka pszenna z  masłem, *pasta twarogowa pomidorami suszonymi, papryka żółta, herbata owocowa.

ŚRODA 21.07.2021

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, filet pieczony, pomidorki, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa krem marchewkowy z płatkami migdałowymi (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Sznycelki rybne (miruna, łosoś) z ziemniakami, ogórek małosolny z oliwą.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  *Smotthi szpinakowo – jabłkowe z sokiem pomarańczowym (sok jabłkowy), wafelek ryżowy.

CZWARTEK 22.07.2021

Śniadanie: Kaszka manna na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, powidła śliwkowe, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa z fasolki szparagowej z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Ryż z polewą jogurtowo – owocową (jogurt naturalny, truskawki).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewką (majonez), herbata malinowa.

PIĄTEK 23.07.2021

Śniadanie: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, kiełbaska krakowska sucha, pomidor, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad:  Zupa koperkowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną, mizeria ze śmietanką i koperkiem.

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:  *Ciasto drożdżowe z borówkami (mąka pszenna, jajka, mleko, drożdże), *lemoniada cytrynowo -pomarańczową, miętą i miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content