Jadłospis na tydzień od 13.09.2021 do 17.09.2021

PONIEDZIAŁEK 13.09.2021

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, powidło śliwkowe, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa jesienna z zacierką i natką pietruszki (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, kalafior, brokuł, seler, śmietana, mąka pszenna).

Meksykański kociołek z kaszą bulgur (seler, marchewka, pietruszka, por, pomidory, fasolka czerwona, kukurydza, filet z kurczaka, kolorowa papryka).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, jajko gotowane z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata malinowa.

WTOREK 14.09.2021

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, ser żółty wędzony, sałata zielona, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Rosół drobiowy z lanym ciastem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka).

Bitki schabowe w sosie własnym, kasza jęczmienna, buraczki na ciepło.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Ptasie mleczko o smaku mango (jogurt naturalny, żelatyna) z miodem i prażonymi migdałami.

ŚRODA 15.09.2021

Śniadanie: Bułeczka pszenna z masłem, kabanosy wieprzowe, pomidorki, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, dynia, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Ryż z jabłkami z polewą jogurtowo – cynamonową.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek:  Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, *pasta z kurczaka z majonezem i szczypiorkiem, papryka żółta, herbata owoce leśne.

CZWARTEK 16.09.2021

Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, wędlina drobiowa, ogórek zielony,  herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu śliwki.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Udziec indyczy na parze, kasza kuskus, marchewka z groszkiem i masełkiem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem z *domową nutellą (daktyle, orzechy laskowe, kakao) soczek „czarna magia” (jabłko, gruszka, czarna porzeczka).

PIĄTEK 17.09.2021

Śniadanie: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, szynka okopcona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad:  Zupa  ogórkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Ryba (miruna) smażona (mąka pszenna, jajka) z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej z marchewką.

Kompot jabłko – rabarbar.

Podwieczorek:  Chleb pszenno-żytni z masłem, ser biały, kiełki rzodkiewki, herbata malinowa.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content