Jadłospis na tydzień od 20.09.2021 do 24.09.2021

PONIEDZIAŁEK 20.09.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa z zielonego groszku z ziemniakami i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

*Naleśniki z dżemem brzoskwiniowym i polewą jogurtową (mąka pszenna, jajka, mleko).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Bułeczka grahamka (mąka pszenna graham) z masłem, ser żółty salami, pomidor, herbata czarna z cytryną i miodem.

WTOREK 21.09.2021

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, filet z bobrownik, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka).

Pulpety wieprzowe (jajka) w pomidorach z kaszą bulgur, surówka z kapusty pekińskiej i marchewki z jogurtem naturalnym.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Pucharek serowo – jagodowy (ser biały, mleko) z malinami i miodem.

ŚRODA 22.09.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka tradycyjna, pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa krem z białych warzyw z pestkami dyni (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, ziemniaki, kalafior, seler, por, śmietana).

Ryba (miruna) na parze z ziemniakami, mini marchewki z masełkiem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, pasta z zielonego groszku z fetą, papryka czerwona, herbata owoce leśne.

CZWARTEK 23.09.2021

Śniadanie: Musli owocowe (płatki owsiane, pszenne, jęczmienne, kukurydziane, suszone owoce) na mleku, weka pszenna z masłem i serkiem śmietankowym, rzodkiewka, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Barszcz biały z ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Gulasz wołowy z kaszą kuskus, surówka szwedzka z cebulką i oliwą.

Kompot czerwona porzeczka .

Podwieczorek:  *Szarlotka (mąka pszenna, jajka, masło, cukier), zielona lemoniada (jabłko, ogórek, szpinak).

PIĄTEK 24.09.2021

Śniadanie: Bułeczka pszenna z masłem, kiełbasa żywiecka, zielona sałata, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad:  Zupa  brukselkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Kurczak w sosie szpinakowo-śmietanowym z makaronem (mąka pszenna), roszponka z pomidorkami i oliwą z oliwek.

Kompot jabłko – wiśnia.

Podwieczorek:   Koktajl bananowo -truskawkowy (jogurt naturalny) z wafelkiem kukurydzianym.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content