Jadłospis na tydzień od 27.09.2021 do 01.10.2021

PONIEDZIAŁEK 27.09.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, serek śmietankowy z tuńczykiem, koperek, pomidorki koktajlowe, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną, mięskiem i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

*Kluski na parze z polewą jogurtowo – borówkową (jogurt naturalny, mleko, mąka pszenna, mleko, jajka).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, szynka drobiowa, ogórek zielony, herbata malinowa.

WTOREK 28.09.2021

Śniadanie: Kulki zbożowo – kakaowe na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, ser żółty gouda, sałata zielona, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Rosolnik z kaszą manną (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Kolorowe leczo z ryżem (papryka czerwona, papryka żółta, papryka zielona, pomidory, cukinia, kiełbaska)

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Kisiel wiśniowy z chrupsami jabłkowymi (mąka ziemniaczana).

ŚRODA 29.09.2021

Śniadanie: Bułeczka pszenna z masłem, kabanosy wieprzowe, ogórek kiszony, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, dynia, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Burgery z pieczarkami (szynka wieprzowa, jajka) z kaszą bulgur, marchewka z pomarańczą.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek:  Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, *smalczyk wegetariański z białej fasoli z cebulką, kiełki rzodkiewki, herbata czarna z cytryną.

CZWARTEK 30.09.2021

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, pasztet z królika, papryka żółta,  herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad: Zupa pomidorowa z zacierką (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Ryba smażona (miruna, mąka pszenna, jajka, mleko) z ziemniakami i surówka z kiszonej kapusty z marchewką.

Kompot z czarnej porzeczki.

Podwieczorek: *Brzoskwiniowe ptasie mleczko (jogurt naturalny, żelatyna) ze słodką śmietanką, „zaczarowany soczek” (jabłko, pomarańcza, jarmuż, pietruszka, cytryna).

PIĄTEK 01.10.2021

Śniadanie: Weka pszenna  z masłem, powidła śliwkowe, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad:  Zupa porowa z lanym ciastem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, jajka, mąka pszenna).

Kurczak w sosie koperkowym z kaszą kuskus, bukiet warzyw z masełkiem.

Kompot jabłko – truskawka.

Podwieczorek:  Chleb pszenno-żytni z masłem, jako gotowane, rzodkiewka, herbata malinowa.

 

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką, Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną