Jadłospis na tydzień od 04.10.2021r do 08.10.2021r

PONIEDZIAŁEK 04.10.2021

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, bryndza z sera białego na słodko (jogurt naturalny), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa ziemniaczana z warzywami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Spaghetti z sosem mięsno – pomidorowym z posypką z tartego parmezanu (mąka pszenna).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Deserek jogurtowy z musem z mango i posypką z prażonych orzechów laskowych.

WTOREK 05.10.2021

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, kiełbasa krakowska, pomidor, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu winogrono.

Obiad: Zupa grochowa z kolorowej fasolki z zacierką i kiełbaską (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka).

Ryż z koktajlem truskawkowym (jogurt naturalny).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułka pszenna z masłem, ser żółty wędzony, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną.

ŚRODA 06.10.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, szynka Juranda, pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa krem z zielonego groszku z grzankami pszennymi (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, groszek zielony, seler, por, śmietana).

Łosoś na parze z żółtym ryżem, szpinak na ciepło ze śmietanką.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  Chleb graham (mąka pszenna graham) z masłem, *awanturka z sardynek z białym serem, papryka czerwona, herbata owocowa.

CZWARTEK 07.10.2021

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, weka pszenna z masłem indyk Jaś, rzodkiewka, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami  (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Gulasz cielęcy z kaszą jęczmienną, buraczki na ciepło.

Kompot czerwona porzeczka .

Podwieczorek:  *Ciasto ucierane z borówkami (mąka pszenna, jajka, olej), „królewski soczek” (jabłko, marchew, cytryna).

PIĄTEK 08.10.2021

Śniadanie: Bułeczka pszenna z masłem, *pasta jajeczna z żółtym serem i majonezem, szczypiorek, papryka zielna, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu nektarynki.

Obiad:  Zupa jarzynowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, kalafior, brokuł, seler, por, śmietana).

Sznycelki wieprzowe (szynka wieprzowa, jajka, mąka pszenna), ziemniaki, sałata zielona ze śmietaną.

Kompot jabłko – wiśnia.

Podwieczorek:   Rogalik maślany (mąka pszenna), mleczko czekoladowe.

*wyrób własny,

składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką,

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną