Jadłospis na tydzień od 18.10.2021r. do 22.10.2021r.

PONIEDZIAŁEK 18.10.2021

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, serek śmietankowy, papryka żółta, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (wywar warzywny, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana).

Kurczak w sosie śmietanowo – czosnkowym (śmietana) z makaronem (mąka pszenna), mini marchewki z masełkiem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Kisiel morelowy (mąka ziemniaczana), chrupki kukurydziane.

WTOREK 19.10.2021

Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, wędlina drobiowa, ogórek zielony, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, papryka czerwona, ogórek kiszony).

Ryż z pieczonymi jabłkami z cynamonem, polewa jogurtowa.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Bułka pszenna z masłem, ser żółty królewski, pomidor, herbata czarna z cytryną.

ŚRODA 20.10.2021

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa krakowska, roszponka, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu mandarynka.

Obiad: Zupa krem z dyni z pestkami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, groszek zielony, seler, por, śmietana).

Łosoś na parze z żółtym ryżem, szpinak na ciepło ze śmietanką.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:  Pucharek serowy z miodem i płatkami migdałowymi.

CZWARTEK 21.10.2021

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, weka pszenna z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu winogrono.

Obiad: Zupa grysikowa na rosołku (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Łazanki z kapustą i mięskiem wołowym (mąka pszenna).

Kompot czerwona porzeczka .

Podwieczorek: *Waniliowy torcik jogurtowy z musem malinowym, „rajski soczek” (jabłko, kapusta biała, cytryna).

PIĄTEK 22.10.2021

Śniadanie: Bułeczka pikarro z masłem, szynka wieprzowa, papryka zielna, kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad:  Zupa brokułowa z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, kalafior, brokuł, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Sznycelki drobiowe (filet z kurczaka, jajka, mąka pszenna), ziemniaki, sałata zielona ze śmietaną.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:   *Jogurt do picia o smaku mango (jogurt naturalny, mleko), wafelek ryżowy.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką,

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną