Jadłospis na tydzień od 16.05.2022r. do 20.05.2022r.

PONIEDZIAŁEK 16.05.2022

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa krem z warzyw strączkowych z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Filet z indyka z pieca z kaszą bulgur, ogórki z koperkiem i jogurtem naturalnym.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy (mąka ziemniaczana), chrupki kukurydziane.

WTOREK 17.05.2022

Śniadanie: Mleko z płatkami ryżowymi, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, ser żółty, papryka zielona, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu winogrono.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por śmietana, mąka pszenna).

Ziemniaki, bryzol wieprzowy (mąka pszenna, cebula, łopatka wieprzowa) z pieczarkami, mini marchewki z masłem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem, szynka wieprzowa, roszponka, herbata malinowa.

ŚRODA 18.05.2022

Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, kabanosy drobiowe,pomidor koktajlowy, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Żurek z kiełbasą i ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, śmietana, seler).

Ryż z jogurtem naturalnym i świeżymi truskawkami.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek:Chleb graham (mąka pszenna graham, mąka pszenna, słonecznik) z masłem, pasta jajeczna z majonezem i szczypiorkiem,

Herbata czarna z cytryną.

CZWARTEK 19.05.2022

Śniadanie: Kasza manna na mleku , chleb słonecznikowy z masłem i świeżymi warzywami, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor, papryka żółta, koperek.  Herbata czarna.

Po śniadaniu melon.

Obiad: Zupa wielowarzywna z zacierką (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, brokuł, kalafior).

Kasza jęczmienna, gulasz cielęcy, ogórki małosolne z cebulką i oliwą z oliwek.

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem (mąka pszenna, jajka) i powidłami śliwkowymi. Lemoniada pomarańczowo-cytrynowa z miętą i miodem.

PIĄTEK 20.05.2022

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni  z masłem, kiełbasa krakowska, pomidor, kawa inka na mleku.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Rosolnik z kaszą manną (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por).

Ziemniaki, ryba z pieca, surówka z młodej kapusty (majonez, koperek, marchewka).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Rogalik maślany (mąka pszenna), jogurcik owocowy.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką,

 Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie.

Skip to content