Jadłospis na tydzień od 23.05.2022r. do 27.05.2022r.

PONIEDZIAŁEK 23.05.2022

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kawa inka na mleku.

Po śniadaniu orzeszki (orzechy ziemne, orzechy laskowe) do chrupania.

Obiad: Zupa koperkowa z ryżem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana).

Spaghetti z sosem mięsno – warzywnym z parmezanem (mąka pszenna, ser żółty).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Pucharek serowy (twaróg, śmietana) z sosem z mango.

WTOREK 24.05.2022

Śniadanie: Mleko z płatkami wielozbożowe o smaku kakaowym, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)z masłem, szynka drobiowa, papryka zielona, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu kalarepa do chrupania.

Obiad: Botwinka z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, śmietana).

Panierowana ryba z pieca (bułka pszenna, jajko), ryż żółty, szpinak ze śmietaną.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski z masłem, ser żółty, rzodkiewka, herbata malinowa.

ŚRODA 25.05.2022

Śniadanie: Chleb pszenny z masłem, szynka wieprzowa,kolorowe papryki, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad:  Rosołek z lanym ciastem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka).

Kurczak gyros z kaszą kuskus, sałatka wiosenna (sałata masłowa, rzodkiewka, pomidorek, koperek, jogurt naturalny).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Panna cotta waniliowa ze świeżymi truskawkami (jogurt naturalny, żelatyna), herbata czarna z cytryną.

CZWARTEK 26.05.2022

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku , chleb słonecznikowy z masłem, pasta z łososia i serka śmietankowego, papryka czerwona, koperek, herbata czarna.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa fasolowa z kiełbaską i ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Ryż z jabłkami polewa jogurtowo – cynamonowa.

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, mąka pszenna) z masłem, jajko w sosie majonezowo – jogurtowym ze szczypiorkiem i zielonym groszkiem,herbatka rumiankowa.

PIĄTEK 27.05.2022

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem, ser biały, rzodkiewka i szczypiorek kawa inka na mleku.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Krem dyniowy z pestkami dyni(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Indyk w sosie własnym z kaszą bulgur, roszponka z pomidorkami i sosem vinaigrette.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Smoothi jabłkowe z pomarańczą i natką pietruszki, wafelek ryżowy.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content