PONIEDZIAŁEK 23.05.2022
Śniadanie: Weka pszenna z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kawa inka na mleku.
Po śniadaniu orzeszki (orzechy ziemne, orzechy laskowe) do chrupania.
Obiad: Zupa koperkowa z ryżem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana).
Spaghetti z sosem mięsno – warzywnym z parmezanem (mąka pszenna, ser żółty).
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Pucharek serowy (twaróg, śmietana) z sosem z mango.
WTOREK 24.05.2022
Śniadanie: Mleko z płatkami wielozbożowe o smaku kakaowym, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)z masłem, szynka drobiowa, papryka zielona, herbata czarna z cytryną.
Po śniadaniu kalarepa do chrupania.
Obiad: Botwinka z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, śmietana).
Panierowana ryba z pieca (bułka pszenna, jajko), ryż żółty, szpinak ze śmietaną.
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: Chleb krakowski z masłem, ser żółty, rzodkiewka, herbata malinowa.
ŚRODA 25.05.2022
Śniadanie: Chleb pszenny z masłem, szynka wieprzowa,kolorowe papryki, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu arbuz.
Obiad: Rosołek z lanym ciastem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka).
Kurczak gyros z kaszą kuskus, sałatka wiosenna (sałata masłowa, rzodkiewka, pomidorek, koperek, jogurt naturalny).
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: Panna cotta waniliowa ze świeżymi truskawkami (jogurt naturalny, żelatyna), herbata czarna z cytryną.
CZWARTEK 26.05.2022
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku , chleb słonecznikowy z masłem, pasta z łososia i serka śmietankowego, papryka czerwona, koperek, herbata czarna.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa fasolowa z kiełbaską i ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).
Ryż z jabłkami polewa jogurtowo – cynamonowa.
Kompot wieloowocowy
Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, mąka pszenna) z masłem, jajko w sosie majonezowo – jogurtowym ze szczypiorkiem i zielonym groszkiem,herbatka rumiankowa.
PIĄTEK 27.05.2022
Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem, ser biały, rzodkiewka i szczypiorek kawa inka na mleku.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Krem dyniowy z pestkami dyni(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).
Indyk w sosie własnym z kaszą bulgur, roszponka z pomidorkami i sosem vinaigrette.
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Smoothi jabłkowe z pomarańczą i natką pietruszki, wafelek ryżowy.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną