Jadłospis na tydzień od 20.06.2022r. do 24.06.2022r.

PONIEDZIAŁEK 20.06.2022

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kawa inka na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Krupnik z warzywami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kasza jęczmienna).

Pieczony filet z indyka z ziemniakami surówka z młodej kapusty z marchewką, koperkiem i sosem jogurtowo – majonezowym.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Koktajl borówkowy (jogurt naturalny), chrupsy jabłkowe.

WTOREK 21.06.2022

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb graham (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)z masłem, ser żółty wędzony, ogórek zielony, herbata czarna.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa krem z zielonego groszku z ptysiami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna, por).

Ryba z pieca z żółtym ryżem i warzywami (miruna, brokuł, kalafior, marchewka, pietruszka, por, seler).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb słonecznikowy (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem, szynka wieprzowa, ogórek zielony, herbata owoce lasu.

ŚRODA 22.06.2022

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, kabanosy drobiowe,pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa porowa z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Potrawka z kurczaka z warzywami (filet z kurczaka, mąka pszenna, seler, marchewka, pietruszka, por), kasza bulgur, zielona sałata z sosem jogurtowym.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Sernik na zimno (jogurt naturalny) z musem brzoskwiniowym, lemoniada cytrynowa z miętą i miodem.

CZWARTEK 23.06.2022

Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb słonecznikowy (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem, jajko gotowane, rzodkiewka, szczypiorek, herbata czarna z miodem.

Po śniadaniu winogrona.

Obiad: Rosolnik z lanym ciastem i warzywami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, jajka, mąka pszenna).

Gulasz z wołowy po węgiersku z kaszą jęczmienną (papryka czerwona, zielona, żółta), ogórek kiszony z cebulką.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masełkiem i warzywami (pomidor, ogórek, żółta papryka).

PIĄTEK 24.06.2022

Śniadanie: Chleb pszenny(mąka pszenna) z masłem, kiełbasa żywiecka, papryka zielona, kawa inka na mleku.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Barszcz biały z kiełbaską i ziemniakami(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, jajka, mąka pszenna, żytnia).

Makaron kolanka (mąka pszenna) z białym serem i masełkiem.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:. Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, *pasta z szynki (majonez), papryka czerwona, herbata czarna z cytryną.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką.

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content