Jadłospis na tydzień od 12.12.2022r. do 16.12.2022r.

PONIEDZIAŁEK 12.12.2022

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), pasztet drobiowy, pomidor, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).

Potrawka z kurczaka z warzywami (seler) i ryżem, roszponka z pomidorkami.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), serek mozzarella (mleko), rukola, oliwa z oliwek, herbata rumiankowa słodzona miodem.

WTOREK 13.12.2022

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, weka pszenna (mąka pszenna) z masłem (mleko), filet zapiekany na maśle, ogórek zielony, papryka czerwona, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Krem z pieczarek z grzankami pszennymi i ziołami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, por).

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym, kasza bulgur (gluten, jajka), surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i marchewką z sosem jogurtowo-majonezowym (mleko, jajka, gorczyca).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Kisiel wiśniowy z chrupkami kukurydzianymi.

ŚRODA 14.12.2022

Śniadanie: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),ser żółty (mleko), pomidor, roszponka, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa grysikowa z mięskiem z indyka (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, gluten).

Makaron kolanka z jabłkami prażonymi i polewą jogurtowo – cynamonową (gluten, jajka, mleko).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem (mleko), polędwica z liściem, zielona sałata, rzodkiewka, herbata malinowa słodzona miodem.

CZWARTEK 15.12.2022

Śniadanie: Płatki bananowe (gluten) na mleku, chleb sielankowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), *pasta twarogowo – awokado, kiełki burak, koperek, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko).

Indyk grillowany z kaszą kuskus (gluten), duszona marchewka z groszkiem zielonym.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Ciasto drożdżowe z kruszonką (gluten, jajka, mleko), kakao na mleku.

PIĄTEK 16.12.2022

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), indyk Jaś, pomidor, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa z zielonego groszku z zacierką (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, mleko, gluten).

Sznycelki rybne (miruna, jajka, gluten) z ziemniakami, kapusta kiszona z marchewką.

 Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Jogurcik waniliowy z granolą (mleko, gluten orzechy).

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content