PONIEDZIAŁEK 10.04.2023
PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY
WTOREK 11.04.2023
Śniadanie: Kasza manna na mleku (gluten), chrupkie pieczywo jaglane z masłem (mleko), powidła śliwkowe, herbata z dzikiej róży i maliny.
Po śniadaniu chrupsy jabłkowe z mango.
Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, por).
Makaron penne z sosem warzywnym i żółtym serem (seler, mleko, gluten, jajka).
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), polędwica z liściem, pomidor, szczypiorek, herbata z owoców leśnych słodzona miodem.
ŚRODA 12.04.2023
Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko),kabanosy drobiowe, papryka czerwona, ogórek zielony, pomidor, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu mandarynka.
Obiad: Barszcz biały zabielany z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko).
Grillowana pierś z indyka z żółtym ryżem, ogórki zielone z sosem jogurtowo- koperkowym (mleko).
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: *Kisiel wiśniowy, wafelek kukurydziany.
CZWARTEK 13.04.2023
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (gluten), chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), ser żółty, ogórek zielony, kiełki buraka, herbata malinowa słodzona miodem.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, mleko).
Kurczak po meksykańsku z kaszą bulgur (gluten), mix zielonych sałat z pomidorkami.
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: *Jogurcik waniliowy (mleko), banan.
PIĄTEK 14.04.2023
Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), szynka z bobrownik, ogórek zielony, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria),
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa gulaszowa z warzywami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, pomidory, papryka czerwona).
Jajko gotowane w sosie koperkowym (mleko, gluten) z ziemniakami, surówka z marchewki i jabłka.
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: Weka pszenna (mąka pszenna) z masłem, serek mozzarella (mleko), pomidory, rukola, herbata z owoców leśnych słodzona miodem.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną