Jadłospis na tydzień od 10.04.2023r. do 14.04.2023r.

PONIEDZIAŁEK 10.04.2023

PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY

WTOREK 11.04.2023

Śniadanie: Kasza manna na mleku (gluten), chrupkie pieczywo jaglane z masłem (mleko), powidła śliwkowe, herbata z dzikiej róży i maliny.

Po śniadaniu chrupsy jabłkowe z mango.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, por).

Makaron penne z sosem warzywnym i żółtym serem (seler, mleko, gluten, jajka).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), polędwica z liściem, pomidor, szczypiorek, herbata z owoców leśnych słodzona miodem.

ŚRODA 12.04.2023

Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko),kabanosy drobiowe, papryka czerwona, ogórek zielony, pomidor, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu mandarynka.

Obiad: Barszcz biały zabielany z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko).

Grillowana pierś z indyka z żółtym ryżem, ogórki zielone z sosem jogurtowo- koperkowym (mleko).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Kisiel wiśniowy, wafelek kukurydziany.

CZWARTEK 13.04.2023

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (gluten), chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), ser żółty, ogórek zielony, kiełki buraka, herbata malinowa słodzona miodem.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, mleko).

Kurczak po meksykańsku z kaszą bulgur (gluten), mix zielonych sałat z pomidorkami.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Jogurcik waniliowy (mleko), banan.

PIĄTEK 14.04.2023

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), szynka z bobrownik, ogórek zielony, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria),

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa gulaszowa z warzywami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, pomidory, papryka czerwona).

Jajko gotowane w sosie koperkowym (mleko, gluten) z ziemniakami, surówka z marchewki i jabłka.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Weka pszenna (mąka pszenna) z masłem, serek mozzarella (mleko), pomidory, rukola, herbata z owoców leśnych słodzona miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content