PONIEDZIAŁEK 09.12.2024r (1298kcal)
Śniadanie: Chleb krakowski z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, masło), serek śmietankowy z suszonymi pomidorami (serek śmietankowy, suszone pomidory), papryka żółta, kiełki buraka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie)
Po śniadaniu jabłko
Obiad: Zupa jarzynowa zabielana z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana 18%).
Pieczony udziec indyczy w ziołach (udziec indyczy, olej, zioła), kaszą pęczak (kasza pęczak, olej), żółta fasolka szparagowa z bułką tartą (fasolka szparagowa żółta, masło, bułka tarta)
Kompot śliwkowy (śliwki, cukier)
Podwieczorek: Drożdżówka z dżemem, herbata z miodem
WTOREK 10.12.2024r. (1300 kcal)
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe, mleko krowie), chleb owsiany z masłem (mąka pszenna, żytnia, owies, masło), filet na maśle, pomidor, zielona sałata, herbata wieloowocowa.
Po śniadaniu mandarynka.
Obiad: Zupa krem z zielonych warzyw z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, groszek zielony, szpinak, brokuł, śmietana 18%, pestki dyni, ziemniaki).
Gulasz wp.. (szynka wp., cebula, olej, mąka pszenna), makaron pełnoziarnisty (makaron pełnoziarnisty, olej), sałatka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, cebula, olej)
Kompot truskawkowy (truskawki, cukier)
Podwieczorek: Budyń śmietankowo-waniliowy (mleko krowie, mąka pszenna, cukier waniliowy), wafelek ryżowy.
ŚRODA 11.12.2024r. (1299 kcal)
Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane, masło),szynka naturalna, ser żółty, pomidor, ogórek kiszony, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banany.
Obiad: Grysikowa z mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, kasza manna, kurczak zagrodowy).
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym (mąka pszenna, ziemniaki, jajka kurze, mąka ziemniaczana, pieczarki, śmietana 18%)
Kompot wiśniowy (wiśnie, cukier)
Podwieczorek: Chleb z ziarnami słonecznika z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, masło), kabanosy drobiowe, papryka czerwona, szczypiorek, herbata miętowa.
CZWARTEK 12.12.2024r (1300 kcal)
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (płatki jaglane, mleko), chleb sielankowy z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, masło), indyk z bobrownik, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata wieloowocowa.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Kapuśniak z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, kapusta kiszona, ziemniaki).
Schab w jarzynach (schab, mieszanka warzywna, mąka pszenna, cebula, olej, pomidory), kasza gryczana (kasza gryczana, olej)
Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier)
Podwieczorek: Chleb graham z masłem (mąka pszenna graham, słonecznik, masło), ser z miodem (ser biały, miód), herbata rumiankowa.
PIĄTEK 13.12.2024r. (1290 kcal)
Śniadanie: Chleb owsiany z masłem (mąka pszenna, żytnia, owies, masło), pasztet królewski, ogórek kiszony, sałata, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie).
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Ogórkowa z ryżem (włoszczyzna, kurczak zagrodowy, łata wołowa, ogórek kiszony, ryż, natka pietruszki).
Sznycelki rybne (miruna, jajko kurze, bułka tarta) z ziemniakami puree (ziemniaki, mleko krowie), surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, kukurydza, marchew, majonez)
Kompot śliwkowy (śliwki, cukier)
Podwieczorek: Deserek serowy z płatkami migdałowymi (ser biały, mleko krowie, migdały)
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną