PONIEDZIAŁEK 16.05.2022
Śniadanie: Weka pszenna z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao na mleku.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa krem z warzyw strączkowych z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).
Filet z indyka z pieca z kaszą bulgur, ogórki z koperkiem i jogurtem naturalnym.
Kompot wieloowocowy.
Podwieczorek: Kisiel wiśniowy (mąka ziemniaczana), chrupki kukurydziane.
WTOREK 17.05.2022
Śniadanie: Mleko z płatkami ryżowymi, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, ser żółty, papryka zielona, herbata czarna z cytryną.
Po śniadaniu winogrono.
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por śmietana, mąka pszenna).
Ziemniaki, bryzol wieprzowy (mąka pszenna, cebula, łopatka wieprzowa) z pieczarkami, mini marchewki z masłem.
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem, szynka wieprzowa, roszponka, herbata malinowa.
ŚRODA 18.05.2022
Śniadanie: Bułka pszenna z masłem, kabanosy drobiowe,pomidor koktajlowy, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banany.
Obiad: Żurek z kiełbasą i ziemniakami (wywar warzywny, marchewka, pietruszka, por, śmietana, seler).
Ryż z jogurtem naturalnym i świeżymi truskawkami.
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek:Chleb graham (mąka pszenna graham, mąka pszenna, słonecznik) z masłem, pasta jajeczna z majonezem i szczypiorkiem,
Herbata czarna z cytryną.
CZWARTEK 19.05.2022
Śniadanie: Kasza manna na mleku , chleb słonecznikowy z masłem i świeżymi warzywami, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor, papryka żółta, koperek. Herbata czarna.
Po śniadaniu melon.
Obiad: Zupa wielowarzywna z zacierką (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, brokuł, kalafior).
Kasza jęczmienna, gulasz cielęcy, ogórki małosolne z cebulką i oliwą z oliwek.
Kompot wieloowocowy
Podwieczorek: Ciasto kruche z powidłami i kruszonką (mąka pszenna, jajka, masło), lemoniada pomarańczowo – cytrynowa z miętą i miodem.
PIĄTEK 20.05.2022
Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z masłem, kiełbasa krakowska, pomidor, kawa inka na mleku.
Po śniadaniu arbuz.
Obiad: Rosolnik z kaszą manną (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por).
Ziemniaki, ryba z pieca, surówka z młodej kapusty (majonez, koperek, marchewka).
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Rogalik maślany (mąka pszenna), jogurcik owocowy.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką,
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.
Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec zmianie.