PONIEDZIAŁEK 18.03.2024 (980kcal)
Śniadanie: Chleb sielankowy z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane, masło), twarożek ze szczypiorkiem (ser biały płt., szczypiorek), papryka żółta, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie).
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa kalafiorowa zabielana z ryżem i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchew, kalafior, pietruszka, seler, por, śmietana 18%, ryż).
Pieczony udziec z kurczaka w sosie własnym (udziec z kurczaka, olej, cebula, mąka pszenna) z kaszą pęczak (kasza pęczak, olej), duszona marchew z groszkiem i z masełkiem (marchew z groszkiem, masło).
Kompot truskawkowy (truskawki, cukier)
Podwieczorek: Kisiel wiśniowy (wiśnie, cukier, mąka ziemniaczana), chrupki kukurydziane
WTOREK 19.03.2024 (990kcal)
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe, mleko krowie), chleb orkiszowy jasny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane, masło), polędwica tradycyjna, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata malinowa.
Po śniadaniu melon.
Obiad: Krem z zielonego groszku z płatkami migdałowymi (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, kalafior, śmietana 18%, por, płatki migdałowe).
Pulpety z szynki w sosie pieczarkowym (szynka kulka, mąka pszenna, olej, cebula, pieczarki) z kaszą bulgur (kasza bulgur, olej) , surówka z marchwi i pomarańczy (marchew, pomarańcza, olej)
Kompot śliwkowy (śliwki, cukier)
Podwieczorek: Deserek waniliowy z polewą jagodową (ser biały, cukier waniliowy, jagody leśne)
ŚRODA 20.03.2024 (978kcal)
Śniadanie: Chleb krakowski z masłem (mąka żytnia, mąka pszenna, masło),kabanosy drobiowe,pomidory malinowe, zielona sałata, ogórek kiszony, kakao na mleku (kakao, mleko krowie, cukier)– podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Rosolnik z lanym ciastem i mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajka kurze).
Ryż z koktajlem truskawkowym (ryż, truskawki, jogurt naturalny).
Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier)
Podwieczorek: Chleb orkiszowy ciemny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane, masło), filet z bobrownik, ogórek zielony, papryka czerwona, herbata wieloowocowa.
CZWARTEK 21.03.2024 (982kcal)
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb sielankowy z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, masło), pasta jajeczna(jajko kurze, majonez), rzodkiewka, szczypiorek, herbata malinowa z miodem
Po śniadaniu mandarynki.
Obiad: Zupa pomidorowa zabielana z ryżem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, ryż, śmietana 18%).
Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-ziołowym z pieczarkami (makaron pszenny, filet z kurczaka, pieczarki, śmietana18%, olej)
Kompot wiśniowy (wiśnie, cukier)
Podwieczorek: Koktajl mango (jogurt naturalny, mango), pieczywo chrupkie (pieczywo wielozbożowe)
PIĄTEK 22.03.2024 (987kcal)
Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko),humus z ciecierzycy z suszonymi pomidorami (cieciorka, suszone pomidory), ogórek kiszony, kiełki rzodkiewki, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie).
Po śniadaniu jabłka.
Obiad: Krupnik z kasza jęczmienną i ziemniakami(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, śmietana 18%, kasza jęczmienna, ziemniaki).
Ryba panierowana (miruna, bułka tarta, jajko kurze, olej), ziemniaki puree (ziemniaki, mleko, masło), Surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, olej)
Kompot truskawkowo – agrestowy (truskawki, agrest, cukier)
Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa z kruszonką (gluten, mleko, jajka), kakao na mleku (kakao, mleko krowie).
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną