Jadłospis

27sty2023

PONIEDZIAŁEK 30.01.2023  

Śniadanie: Chleb sielankowy  (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa wielowarzywna z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, kalafior, brokuł, seler, por, mleko, gluten).

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym z warzywami i ryżem (seler).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Deserek serowy z musem truskawkowym (mleko).

WTOREK 31.01.2023 

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten), chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), *pasta jajeczna z majonezem (jajka, gorczyca), pomidor, szczypiorek, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, por).

Łazanki z kapustą i mięskiem wołowym (gluten, jajka).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Jogurcik do  picia o smaku mango (mleko), wafelek ryżowy.

ŚRODA 01.02.2023 

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko),filet z bobrownik, pomidor, ogórek kiszony, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Barszcz biały zabielany z ziemniakami i kiełbaską (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten).

Pulpety rybne w sosie pomidorowym (miruna, jaka, gluten), kasza bulgur, mix zielonych sałat z sosem.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, ser żółty salami (mleko), ogórek zielony, kiełki buraka, herbata malinowa z miodem.

CZWARTEK 02.02.2023

Śniadanie: Musli na mleku (gluten, orzechy), chleb sielankowy (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), kiełbasa krakowska, pomidor, szczypiorek, herbata malinowa z miodem.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa z zielonego groszku z zacierką (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, jajka, mleko).

Udziec z indyka pieczony z kaszą jęczmienną (gluten), buraczki czerwone.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem (mleko), bryndza na słodko z żurawiną (mleko), herbata wieloowocowa.

PIĄTEK 03.02.2023

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), filet zapiekany na maśle, ogórek kiszony, kiełki jarmużu, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa z grochu przecieranego z kiełbaską i makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, mleko, gluten).

Jajko gotowane w sosie koperkowym z ziemniakami (mleko), marchewka z jabłkiem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Ciasto drożdżowe z borówkami, kakao (mleko, jaka, gluten, kakao).

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

20sty2023

PONIEDZIAŁEK 23.01.2023

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), serek śmietankowy, papryka żółta, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad: Zupa ogórkowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).

Spaghetti z sosem mięsno warzywnym (gluten, jajka, seler).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Jogurcik truskawkowy z chrupkim pieczywem jaglanym (mleko).

WTOREK 24.01.2023

Śniadanie: Zupa mleczna z lanym ciastem na mleku (gluten, jajka), chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), polędwica z liściem, ogórek zielony, kiełki buraka, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa krem dyniowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).

Pieczeń rzymska z kaszą bulgur (gluten, jajka), marchewka z groszkiem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chałka pszenna (mąka pszenna) z masłem i powidłem śliwkowym, kakao na mleku (mleko, gluten, kakao).

ŚRODA 25.01.2023

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),kabanosy drobiowe, roszponka, pomidorki, ogórek kiszony, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak i mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten).

Ryba panierowana z ziemniakami (miruna, gluten, jajka), sałatka szwedzka z cebulką i papryczką.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb pszenny (mąka pszenna) z masłem, ser żółty wędzony (mleko), rzodkiewka, szczypiorek, herbatka malinowa.

CZWARTEK 26.01.2023

Śniadanie: Płatki kukurydzane na mleku (gluten), chleb sielankowy (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), bekon tradycyjny, pomidor, szczypiorek, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa pomidorowa zabielana z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, jajka, mleko).

Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną (gluten), mizeria z jogurtem naturalnym (mleko).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Ciasto marchewkowe z jabłkiem (jajka, gluten), herbata miętowa z miodem.

PIĄTEK 27.01.2023

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), *pasta z białego serka i świeżych pomidorów z bazylią, szczypiorek, papryka czerwona, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler).

*Karnawałowe racuchy drożdżowe z polewą jogurtową, owocami i wiórkami czekolady (jajka, gluten, mleko, kakao).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), kiełbasa sucha z fileta,ogórek zielony, rzodkiewka, herbata miętowa z miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

16sty2023

PONIEDZIAŁEK 16.01.2023

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu gruszki.

Obiad: Barszcz biły zabielany z ziemniakami i kiełbaską (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko, gluten).

Makaron z białym serem i polewą jogurtowo- truskawkową (gluten, jajka, mleko).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb sielankowy z masłem (mąka pszenna, żytnia, siemię lniane, kasza manna, mleko), szynka krucha, pomidor, kiełki rzodkiewki, herbata malinowa słodzona miodem.

WTOREK 17.01.2023

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten), chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), ser żółty, ogórek zielony, kiełki buraka, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, por).

Kurczak po meksykańsku z kaszą bulgur (gluten), mix sałat z pomidorkami koktajlowymi.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: *Jogurcik waniliowy (mleko) z brzoskwiniami, wafelek kukurydziany.

ŚRODA 18.01.2023

Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko),indyk Jaś, pomidor, ogórek kiszony, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad: Zupa porowa zabielana z lanym ciastem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten, jajka).

Grillowana pierś z indyka z żółtym ryżem, bukiet warzyw z masełkiem (mleko).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Rolada biszkoptowa z jabłkami prażonymi (gluten, jajka), herbata miętowa z miodem.

CZWARTEK 19.01.2023

Śniadanie: Kasza manna na mleku (gluten), chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), *pasta z tuńczyka z białym serkiem, szczypiorek, papryka czerwona, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu marchewka do chrupania.

Obiad: Zupa pieczarkowa zabielana z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, jajka, mleko).

Sznycelki wieprzowe z kaszą jęczmienną (jajka, gluten), buraczki czerwone.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem (mleko), jajko gotowane, rzodkiewka, szczypiorek, herbata malinowa.

PIĄTEK 20.01.2023

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), humus z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa fasolowa z warzywami i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler).

Ryba z pieca w cytrynie z ziemniakami (miruna, gluten), kapusta kiszona z marchewką.

  Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies), kiełbasa sucha z fileta, pomidor, papryka zielona, herbata rumiankowa z miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

5sty2023

PONIEDZIAŁEK 09.01.2023

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko),*twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (mleko), papryka żółta, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu chrupsy jabłkowe.

Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym z żółtym ryżem, roszponka z pomidorkami.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Budyń czekoladowy (mleko, gluten, kakao), wafelek ryżowy.

WTOREK 10.01.2023

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), kiełbasa krakowska podsuszana, pomidor, zielona sałata, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa krem marchewkowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).

Pulpety w sosie własnym z kaszą bulgur (gluten, jajka), ogórek zielony z jogurtem naturalnym (mleko).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Jogurcik do picia o smaku bananowym (mleko), chrupkie pieczywo jaglane.

ŚRODA 11.01.2023

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),ser żółty, pomidorki koktajlowe, roszponka, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa pomidorowa zabielana z makaronem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten, jajka).

Sznycelki rybne z ziemniakami (jajka, gluten, miruna), kapusta kiszona z marchewką.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko), schab na maśle, ogórek kiszony, kiełki buraka, herbatka wieloowocowa.

CZWARTEK 12.01.2023

Śniadanie: Płatki jaglana mleku, chleb sielankowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), jajko gotowane, szczypiorek, rzodkiewka, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler).

*Naleśniki z powidłem i polewą jogurtowo-waniliową (gluten, jajka, mleko).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), filet pieczony, pomidor, kiełki jarmużu, herbata rumiankowa słodzona miodem.

PIĄTEK 13.01.2023

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), indyk z bobrownik, papryka czerwona, papryka zielona, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa koperkowa zabielana z gwiazdkami makaronowymi (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, mleko, gluten, jajka).

Gulasz z indyka z kaszą jęczmienną (gluten), buraczki czerwone na ciepło.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Ciasto drożdżowe z kruszonką maślaną (gluten, jajka, mleko), herbatka miętowa słodzona miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

30gru2022

PONIEDZIAŁEK 02.01.2023

Śniadanie: Musli owocowe na mleku (gluten, orzechy), pieczywko chrupie (gluten), powidło śliwkowe, herbatka malinowa.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Krupnik z warzywami i mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko, gluten).

Makaron z sosem pomidorowo – warzywnym (gluten, jajka).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), szynka kniazia, pomidor, kiełki rzodkiewki, herbata rumiankowa słodzona miodem.

WTOREK 03.01.2023

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), filet z bobrownik, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata malinowa z miodem.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa krem z zielonych warzyw z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).

Bitki wieprzowe w sosie własnym z kaszą pęczak (gluten), buraczki czerwone na ciepło.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Jogurcik o smaku wiśniowym (mleko), chrupki kukurydziane.

ŚRODA 04.01.2023

Śniadanie: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),szynka krucha, roszponka, pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Rosołek z lanym ciastem i natką pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, gluten, jajka).

Udziec indyczy pieczony z ziemniakami, surówka z marchewki i jabłek.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Pucharek serowy z miodem i płatkami migdałowymi (mleko).

CZWARTEK 05.01.2023

Śniadanie: Płatki owsiane (gluten) na mleku, chleb sielankowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), pomidor, kiełki jarmużu, herbata wieloowocowa.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko).

Potrawka drobiowa z warzywami i ryżem, mini marchewki z masełkiem (mleko, seler).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem (mleko), jajko gotowane, rzodkiewka, szczypiorek, herbatka miętowa z miodem.

PIĄTEK 06.01.2023

ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

15gru2022

PONIEDZIAŁEK 19.12.2022

Śniadanie: Chleb sielankowy (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna)z masłem (mleko), serek śmietankowy, rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa brokułowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko, gluten).

Makaron penne z sosem mięsno – warzywnym (seler, gluten, jajka).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), pasztet drobiowy(mleko), ogórek kiszony, kiełki jarmużu, herbata malinowa słodzona miodem.

WTOREK 20.12.2022

Śniadanie: Kaszka kukurydziana na mleku, chleb pszenny (mąka pszenna) z masłem (mleko), polędwica sopocka, pomidor, papryka zielona, herbata rumiankowa z miodem.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa krem dyniowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, ogórki kiszone z cebulką (gluten).

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies)z masłem (mleko), ser żółty (mleko), pomidor, kiełki rzodkiewki, herbatka wieloowocowa.

ŚRODA 21.12.2022

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), *pasta z szynki (jajka, gorczyca), papryka żółta, pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu mandarynka.

Obiad: Barszcz czerwony z jajkiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Ryba (miruna) panierowana z ziemniakami (gluten, jajka), surówka z kapusty kiszonej i marchewki z oliwą.

Kompot z suszu owocowego.

Podwieczorek: *Świąteczny makowiec na kruchym cieście (gluten, jajka, mleko), rozgrzewająca herbatka z pomarańczą i goździkami słodzona miodem.

CZWARTEK 22.12.2022

Śniadanie: Kasza manna (gluten) na mleku, chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik), z masłem (mleko), kiełbaska sucha z fileta, pomidor, szczypiorek, herbatka malinowa.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa koperkowa zabielana z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, gluten, jajka).

Kurczak gyros z żółtym ryżem, ogórki zielone z sosem jogurtowym (mleko).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Jogurcik owocowy do picia o smaku mango (mleko), wafelek ryżowy.

PIĄTEK 23.12.2022

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), *pasta z tuńczyka, rzodkiewka, kiełki buraka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa krupnik z mięskiem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, mleko, gluten).

Makaron z białym serem i masełkiem (mleko, gluten, jajka).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), indyk z bobrownik, pomidor, szczypiorek, herbatka miętowa z miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content