PONIEDZIAŁEK 16.12.202r. (1300 kcal)
Śniadanie: Chleb graham z masłem (mąka pszenna graham, słonecznik, masło), twarożek z rzodkiewką (ser biały, rzodkiewka), kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria, mleko krowie).
Po śniadaniu pomarańcza.
Obiad: Zupa brokułowa z zacierką (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, brokuł, śmietana 18%, zacierka).
Pulpety w sosie pomidorowym (łopatka, bułka tarta, cebula, olej, passata pomidorowa), kasza pęczak (kasza pęczak, olej), ogórek kiszony pokrojony w słupeczki
Kompot truskawkowy (truskawki, cukier)
Podwieczorek: Koktajl mango (jogurt naturalny, mango), suszone jabłko
WTOREK 17.12.2024r. (1300 kcal)
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (mleko krowie, płatki jaglane), weka pszenna (mąka pszenna) z masłem (mleko), pasta jajeczna z avocado (jajko kurze, majonez, avocado), pomidor, herbata wieloowocowa z miodem.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Barszcz biały z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, barszcz biały, ziemniaki, śmietana 18%).
Spaghetti bolognese (wołowina pieczeń, passata pomidorowa, olej, cebula, parmezan)
Kompot śliwkowy (śliwki, cukier)
Podwieczorek: Kanapka z dżemem (weka pszenna, masło, dżem owocowy), mleko (mleko krowie)
ŚRODA 18.12.2024r. (1289 kcal)
Śniadanie: Chleb orkiszowy jasny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane, masło),ser żółty wędzony (ser żółty wędzony), kabanos drobiowy, pomidor, roszponka, papryka żółta, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Rosolnik z lanym ciastem i mięsem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, jajko, mięso drobiowe).
Makaron z serem i truskawkami (makaron pszenny, ser biały, truskawki, cukier)
Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier)
Podwieczorek: Kanapka z szynka (chleb krakowski, masło, szynka Kniazia), pomidor, sałata, herbata zimowa (herbata, miód, imbir, pomarańcza)
CZWARTEK 19.12.2024r. (1300 kcal)
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (płatki kukurydziane, mleko krowie), chleb sielankowy z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, kasza manna), mozzarella, rukola, pomidor, herbata wieloowocowa.
Po śniadaniu banany.
Obiad: Krem selerowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, groszek ptysiowy, śmietana 18%).
Łazanki (makaron pszenny, łata wołowa, kapusta biała, cebula, olej)
Kompot wiśniowy (wiśnie, cukier)
Podwieczorek: Deserek serowy z orzechami i miodem (ser biały, miód, orzechy laskowe, jogurt naturalny)
PIĄTEK 20.12.2024r. (1400 kcal)
Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), pasta z szynki (polędwica z liściem, majonez), pomidor, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).
Po śniadaniu mandarynki.
Obiad wigilijny : Barszcz czerwony z fasolą Jaś (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, buraki, fasola Jaś)
Ryba panierowana (miruna, jajko kurze, bułka tarta, olej), ziemniaki puree (ziemniaki, mleko), surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, olej, jabłko, cebula, marchew)
Kompot z suszu świątecznego (susz, cukier)
Podwieczorek: Słodki poczęstunek, soczek owocowy (jabłko).
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną