PONIEDZIAŁEK 20.01.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.
Po śniadaniu mandarynki.
Obiad: Koperkowa ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietana 18%, koperek).
Makaron kolanka z białym serem i polewą truskawkowo – jogurtową (makaron pszenny, ser biały, truskawki).
Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier)
Podwieczorek: Chleb krakowski z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, masło), kurczak z bobrownik, pomidor, ogórek zielony, herbata rumiankowa słodzona miodem.
WTOREK 21.01.2025r. (1298 kcal)
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten), chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem (mleko), twarożek waniliowy z cynamonem (ser biały, wanilia, cynamon), prażony słonecznik, herbata zielona z cytryną.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, dynia, ziemniaki, seler, por, śmietana 18%, groszek ptysiowy).
Pieczeń rzymska z sosem pieczarkowym (łopatka wp., jajko kurze, bułka tarta, pieczarki, śmietana 18%), kasza gryczana (kasza gryczana, olej), ogórek kiszony pokrojony w słupki.
Kompot truskawkowy (truskawki, cukier)
Podwieczorek: Budyń o smaku czekoladowym (kakao, mleko krowie, mąka pszenna) z polewą malinową (maliny).
ŚRODA 22.01.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Chleb graham z masłem (mąka pszenna graham, masło),ser żółty (ser żółty), polędwica sopocka, pomidor malinowy, ogórek zielony, roszponka, kakao na mleku (kakao, mleko krowie) – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Zupa brukselkowa zabielana z makaronem i natka pietruszki (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, brukselka, makaron pszenny, śmietana 18%).
Kotleciki drobiowe (filet z kurczaka, bułka tarta, jajko kurze, olej), ziemniakami puree (ziemniaki, mleko krowie), mini marchewki z masełkiem
Kompot z czarnej porzeczki (czarna porzeczka, cukier)
Podwieczorek: Chleb pszenny z masłem (mąka pszenna, masło), powidło śliwkowe, mleko z miodem (mleko krowie, miód)
CZWARTEK 23.01.2025r. (1299 kcal)
Śniadanie: Kasza manna na mleku (mleko krowie, kasza manna), chleb sielankowy z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, siemię lniane, masło), mozzarella (mozzarella), pomidorki koktajlowe, rukola, herbata malinowa.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, pomidory w puszce, ziemniaki, kapusta kiszona).
Pulpety w pomidorach z ryżem (udziec z kurczaka, pomidory w puszce, jajko kurze, bułka tarta, ryż), brokuł z bułka tartą i masełkiem
Kompot wiśniowy (wiśnie, cukier)
Podwieczorek: Torcik waniliowy z polewą truskawkową (jogurt naturalny, cukier, truskawki).
PIĄTEK 24.01.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Chleb owsiany z masłem (mąka pszenna, mąka żytnia, mąka owsiana, masło), schab na maśle, papryka czerwona, kiełki rzodkiewki, kawa zbożowa (kawa zbożowa, mleko krowie).
Po śniadaniu gruszki.
Obiad: Zupa ziemniaczana z natka pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, śmietana 18%).
Sznycelki rybne (miruna, jajko kurze, bułka tarta, olej), ziemniaki puree (ziemniaki, mleko krowie), surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, olej)
Kompot truskawkowy (truskawki, cukier)
Podwieczorek: Koktajl mango (jogurt naturalny, mango), chrupki kukurydziane.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną