Jadłospis

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Gluten
  2. Jaja
  3. Ryby
  4. Orzeszki ziemne
  5. Soja
  6. Mleko i pochodne
  7. Orzechy
  8. Nasiona sezamu
  9. Seler

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną
Szczegółowy wykaz składników pokarmowych oraz alergenów dostępny u intendenta przedszkola.
Napoje zimne i ciepłe nie zawierają więcej niż 10g cukru na 250ml napoju.
Jadłospis może ulec drobnej zmianie.

Do przygotowania posiłków wykorzystane są przyprawy:
pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, tymianek, majeranek, kminek, kurkuma, zioła prowansalskie, lubczyk, czosnek, gałka muszkatołowa, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, goździki, papryka słodka i ostra, wanilia.

1sie2025

PONIEDZIAŁEK 04.08.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem  (chleb owsiany 1, masło 6 ), serek śmietankowy (serek śmietankowy 6), , rzodkiewka, kawa na mleku (kawa zbożowa 1, mleko krowie 6)

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa brukselkowa z makaronem  (wywar mięsno-warzywny 9, brukselka, śmietana 18% 6, makaron 1)

Kurczak w sosie słodko kwaśnym  (filet z kurczaka., cebula, bułka tarta 1, jajko kurze 2, passata pomidorowa, olej, ananas, papryki kolorowe), ryż (ryż,olej)

Kompot wiśniowy (wiśnia, cukier)

Podwieczorek: Jogurt pitny waniliowy (mleko krowie 6, jogurt nat. 6, cukier waniliowy), wafle kukurydziane

WTOREK 05.08.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Płatki owsiane  na mleku (płatki owsiane 1, mleko krowie 6), kanapka z masłem (chleb owsiany 1, masło 6), szynka naturalna, pomidor, sałata masłowa, herbata owocowa.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa z cukiniowa z serem feta z zacierką (wywar mięsno-warzywny 9, marchew, pietruszka, śmietana 18% 6, feta 6, cukinia, makaron zacierka 1)

Schab w jarzynach z pomidorami  (schab,włoszczyzna 9, passata pomidorowa), ziemniaki z koperkiem (ziemniaki, masło 6, koperek)

 Kompot z czerwonej porzeczki (czerwona porzeczka, cukier)

Podwieczorek: Ciastko owsiane (ciastko owsiane 1), sok jabłkowy

ŚRODA 06.08.2025r.    (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb krakowski 1, masło 6), mozarella (mozzarella 6), kabanos drobiowy, pomidor koktajlowy, rukola,kakao na mleku (kakao, mleko krowie 6) – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym  (wywar mięsno-warzywny 9, żurek 1, olej, cebula, soczewica, śmietana 18% 6, groszek ptysiowy 1)

Ryż z koktajlem truskawkowym (ryż, jogurt naturalny 6, truskawka)

Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier).

Podwieczorek: Kanapka z powidłem (weka 1, masło 6, powidło śliwkowe) 

CZWARTEK 07.08.2025r.    (1300 kcal)     

Śniadanie: Kasza manna na  mleku (kasza manna 1, mleko krowie 6), kanapka z masłem (chleb kukurydziany 1, masło 6, masło 6), ser żółty (ser żółty 6), pomidor, rukola,herbata z cytryną  

Po śniadaniu śliwki.

Obiad: Ogórkowa z ziemniakami   (wywar mięsno – warzywny 9, śmietana 18%, ogórek kiszony, ziemniaki).

Gulasz wp. (szynka wp., olej, cebula), kasza jęczmienna (kasza jęczmienna 1, olej), sałata z rzodkiewką i jogurtem nat. (sałata, rzodkiewka, jogurt nat. 6)

Kompot wiśniowy (wiśnia, cukier).

Podwieczorek: Koktajl jagodowy (jogurt naturalny 6, jagody), chrupki kukurydziane

PIĄTEK 08.08.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z  masłem  (chleb pasterski 1, masło 6), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (jajko 2, majonez 2, szczypiorek) papryka czerwona, kawa zbożowa na mleku(jęczmień 1, żyto 1, cykoria, mleko krowie 6).

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny 9, śmietana 18% 6, makaron pszenny 1, passata pomidorowa)

Panierowana ryba z pieca (miruna 3, jajko kurze 2, bułka tarta 1, olej), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, cebula, jabłko, olej)

Kompot z czerwonej porzeczki (czerwona porzeczka, cukier).

Podwieczorek: Deserek z czekoladą, (ser biały 6, kakao, mleko krowie 6)

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką i oznaczone numerami zgodnie z legendą.

1sie2025

PIĄTEK 01.08.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem  (chleb owsiany 1, masło 6), pasztet drobiowy (pasztet drobiowy 1), , ogórek kiszony, kawa na mleku (kawa zbożowa 1, mleko krowie 6)

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem  (wywar mięsno-warzywny 9, śmietana 18% 6, ryż)

Makaron z serem z polewą truskawkową   (ser biały 6, makaron świderek 1, truskawki)

Kompot wieloowocowy (mieszanka kompotowa, cukier)

Podwieczorek: Chałka (chałka 1), mleko (mleko krowie 6)

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką i oznaczone numerami zgodnie z legendą.

27cze2025

PONIEDZIAŁEK 30.06.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem  (chleb krakowski 1, masło 6 ), ser wędzony (ser wędzony 6), sałata masłowa, pomidor, kawa na mleku (kawa zbożowa 1, mleko krowie 6)

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa pieczarkowa z ryżem (wywar mięsno-warzywny 9, pieczarki, ryż, śmietana 18% 6)

Spagetti bolognese z parmezanem (makaron 1, passata pomidorowa, schab wp., cebula, olej, parmezan 6)

Kompot z truskawki ( truskawki, cukier)

Podwieczorek: Rogal (rogal 1), lemoniada (woda, cytryna, mięta, cukier)

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką i oznaczone numerami zgodnie z legendą.

23cze2025

PONIEDZIAŁEK 23.06.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem  (chleb krakowski 1, masło 6), bryndza waniliowa  (ser biały 6, cukier waniliowy), kawa na mleku (kawa zbożowa 1, mleko krowie 6)

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa grysikowa (wywar mięsno-warzywny 9, kasza manna 1)

Danie meksykańskie  (łopatka wp.,olej, mieszanka meksykańska ), makaron penne (makaron penne 1)

Kompot czarnej porzeczki (czarna porzeczka, cukier)

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy (jogurt naturalny 6, truskawki), chrupki kukurydziane

WTOREK 24.06.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (płatki kukurydziane, mleko krowie 6), kanapka z masłem (chleb owsiany 1, masło 6), pasta z szynki (szynka Juranda, szczypiorek, majonez 2), pomidor, herbata owocowa.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Zupa ziemniaczana  (wywar mięsno-warzywny 9, marchew, pietruszka, ziemniaki, śmietana 18% 6)

Grillowana pierś z kurczaka w ziołach (filet z kurczaka, olej, zioła prowansalskie), ryż (ryż, olej, kurkuma), mizeria z jogurtem i koperkiem (ogórek zielony, koperek, jogurt naturalny 6)

Kompot wiśniowy (wiśnia, cukier)

Podwieczorek: Weka z masłem (weka 1, masło 6), dżem truskawkowy, mleko (mleko krowie 6)

ŚRODA 25.06.2025r.    (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb krakowski 1, masło 6),ser żółty (ser żółty 6), schab z czarnuszką, pomidor koktajlowy, sałata masłowa, kakao na mleku (kakao, mleko krowie 6) – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa z koperkowa z makaronem   (wywar mięsno-warzywny 9, olej, koperek, śmietana 18% 6, makaron 1)

Gulasz z szynki ( szynka wp., cebula, mąka pszenna 1, olej), kasza bulgur (kasza bulgur 1, olej), mini marchewki z masłem ( marchewki, masło 6)

Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier).

Podwieczorek: Jogurt pitny bananowy (banany, jogurt naturalny 6), wafelek kukurydziany

CZWARTEK 26.06.2025r.    (1300 kcal)    

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (płatki jaglane, mleko krowie 6), kanapka z masłem (chleb sielankowy 1, masło 6), pasztet dr. (pasztet dr. 1), kolorowe papryczki, herbata owocowa.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno-warzywny 9, marchew, pietruszka, soczewica, śmietana 18% 6, groszek ptysiowy 1)

Ryba grillowana w cytrynie (miruna 3, cytryna, olej), ziemniaki z koperkiem, sałatka z ogórka kiszonego (ogórek kiszony, cebulka, olej)

Kompot z porzeczki czerwonej (porzeczka czerwona, cukier)

Podwieczorek: Banan z jogurtem i granolą (banan, jogurt naturalny 6, granolą 1)

PIĄTEK 27.06.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z  masłem  (chleb krakowski 1, masło 6), szynka naturalna,  mozzarella (mozarella 6), pomidor, mix sałat, kawa zbożowa na mleku(jęczmień 1, żyto 1, cykoria, mleko krowie 6).

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Żurek z kiełbasą i ziemniakami (wywar mięsno – warzywny 9, kasza jęczmienna 1, ziemniaki, żurek 1)

Makaron z serem z truskawkami (makaron 1, ser biały 6, truskawki, cukier)

Kompot śliwkowy (śliwka, cukier).

Podwieczorek: Bułeczka drożdżowa (bułeczka drożdżowa 1), soczek owocowy

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką i oznaczone numerami zgodnie z legendą.

16cze2025

PONIEDZIAŁEK 16.06.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Bułeczka z masłem  (bułka 1, masło 6 ), pasztet  (pasztet 1), ogórek kiszony, kawa na mleku (kawa zbożowa 1, mleko krowie 6)

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa brokułowa z zacierką (wywar mięsno-warzywny 9, brokuł, zacierka 1, śmietana 18% 6)

Grillowany filet z indyka  (filet z indyka,olej, zioła prowansalskie), ryż (olej) marchew z groszkiem (marchew z groszkiem, masło 6)

Kompot wiśniowy (wiśnia, cukier)

Podwieczorek: Koktajl jagodowy (jogurt naturalny 6, jagody), chrupki kukurydziane

WTOREK 17.06.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane 1, mleko krowie 6), kanapka z masłem (chleb owsiany 1, masło 6), szynka naturalna, ogórek zielony, papryka czerwona, herbata owocowa.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym  (wywar mięsno-warzywny 9, marchew, pietruszka, śmietana 18% 6, passata pomidorowa, groszek ptysiowy 1)

Sznycle rybne (miruna 3, jajko kurze 2, bułka tarta 1, olej), młode ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa z bułką tartą (fasolka szparagowa, masło 6, bułka tarta 1)

Kompot z czarnej porzeczki (czarna porzeczka, cukier)

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy (wiśnia, mąka ziemniaczana, cukier)

ŚRODA 18.06.2025r.    (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb słonecznikowy 1, masło 6),ser żółty wędzony (ser żółty wędzony 6), kabanos drobiowy, pomidor koktajlowy, sałata masłowa, kakao na mleku (kakao, mleko krowie 6) – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa z zielonym groszkiem z ziemniakami   (wywar mięsno-warzywny 9, olej, groszek zielony, ziemniaki, śmietana 18% 6)

Pulpety drobiowe w pomidorach (udziec z kurczaka, jajko kurze 2, bułka tarta 1, olej, passata pomidorowa), kasza jęczmienna (kasza jęczmienna 1, olej), ogórek kiszony

Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier).

Podwieczorek: Ciasteczka owsiane (ciasteczka owsiane 1), sok owocowy

CZWARTEK 19.06.2025r.    (1300 kcal)    

BOŻE CIAŁO

PIĄTEK 20.06.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z  masłem  (chleb krakowski 1, masło 6), serek śmietankowy (serek śmietankowy 6) pomidor, sałata masłowa, kawa zbożowa na mleku(jęczmień 1, żyto 1, cykoria, mleko krowie 6).

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Krupnik z mięskiem  (wywar mięsno – warzywny 9, kasza jęczmienna 1, ziemniaki)

Naleśniki z powidłami i polewa jogurtową (mąka tortowa 1, jajko kurze 2, mleko krowie 6, jogurt nat. 6, powidła)

Kompot śliwkowy (śliwka, cukier).

Podwieczorek: Kanapka z szynką Kniazia (chleb tostowy 1, szynka, masło 6), ogórek zielony, herbata z cytryną

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką i oznaczone numerami zgodnie z legendą.

9cze2025

PONIEDZIAŁEK 09.06.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem  (chleb kukurydziany 1, masło 6), awanturka z tuńczykiem  (ser biały 6, tuńczyk z wody 3), rzodkiewka, szczypiorek, kawa na mleku (kawa zbożowa 1, mleko krowie 6)

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Rosolnik z lanym ciastem (wywar mięsno-warzywny 9, szpinak, mąka 1, jajko 2)

Kurczak w sosie czosnkowo ziołowym  (filet z kurczaka, śmietana 18% 6,olej, zioła prowansalskie), ryż (ryż 1, olej) fasolka szparagowa z bułką tartą  (fasolka szparagowa, masło 6, bułka tarta 1)

Kompot truskawkowy (truskawka, cukier)

Podwieczorek: Koktajl malinowy (jogurt naturalny 6, maliny), chrupki kukurydziane

WTOREK 10.06.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Czekoladowa kasza manna na mleku (kasza manna 1, mleko krowie 6, kakao), kanapka z masłem (chleb owsiany 1, masło 6), szynka Kniazia, pomidor, sałata masłowa, herbata owocowa.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Krem z cukinii z groszkiem ptysiowym  (wywar mięsno-warzywny 9, marchew, pietruszka, śmietana 18% 6, cukinia, groszek ptysiowy 1)

Leczo z kiełbaską (papryka kolorowa, pomidory, cebula, olej, kiełbasa z szynki), makaron penne (makaron penne 1)

Kompot wieloowocowy (mieszanka kompotowa, cukier)

Podwieczorek: Torcik jogurtowy ze świeżą truskawką (jogurt naturalny 6, żelatyna, truskawki, cukier)

ŚRODA 11.06.2025r.    (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem (bułka kajzerka 1, masło 6),mozarella (mozzarella 6), kiełbasa krakowska, ogórek zielony, pomidor,kakao na mleku (kakao, mleko krowie 6) – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa kalafiorowa z zacierką  (wywar mięsno-warzywny 9, olej, kalafior, śmietana 18% 6, zacierka 1)

Kotlet devolay (filet z kurczaka, ser żółty 6, jajko kurze 2, bułka tarta 1, olej), młode ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem (ogórek zielony, koperek, jogurt naturalny 6)

Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier).

Podwieczorek: Kanapka z dżemem  (graham 1, dżem), mleko (mleko krowie 6)

CZWARTEK 12.06.2025r.    (1300 kcal)     

Śniadanie: Płatki kukurydziane na  mlekiem (płatki kukurydziane, mleko krowie 6), kanapka z masłem (weka 1, masło 6, masło 6), szynka włoska, papryka żółta, papryka zielona,herbata z cytryną  

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa brokułowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny 9, śmietana 18%, brokuł, makaron 1, śmietana 18% 6).

Ryba po grecku (miruna 3, włoszczyzna 9, passata pomidorowa, olej cebula), ziemniaki z koperkiem

Kompot wiśniowy (wiśnia, cukier).

Podwieczorek: Smoothie jabłkowo-truskawkowe (sok jabłkowy, truskawki), chlebek pełnoziarnisty (chleb pełnoziarnisty 1)

PIĄTEK 13.06.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z  masłem  (chleb pasterski 1, masło 6), schab na maśle, ser typu włoskiego (ser typu włoskiego 6) pomidor, ogórek małosolny, kawa zbożowa na mleku(jęczmień 1, żyto 1, cykoria, mleko krowie 6).

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Fasolowa z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny 9, fasola Jaś, ziemniaki)

Ryż z prażonym jabłkiem (ryż, jabłko), polewa jogurtowo cynamonowa (jogurt naturalny 6, cynamon)

Kompot śliwkowy (śliwka, cukier).

Podwieczorek: Kanapka z serem żółtym (chleb tostowy 1, ser żółty 6, masło 6), rukola, pomidory suszone, oliwki

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką i oznaczone numerami zgodnie z legendą.

Przejdź do treści