Jadłospis

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Gluten
  2. Jaja
  3. Ryby
  4. Orzeszki ziemne
  5. Soja
  6. Mleko i pochodne
  7. Orzechy
  8. Nasiona sezamu
  9. Seler

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną
Szczegółowy wykaz składników pokarmowych oraz alergenów dostępny u intendenta przedszkola.
Napoje zimne i ciepłe nie zawierają więcej niż 10g cukru na 250ml napoju.
Jadłospis może ulec drobnej zmianie.

Do przygotowania posiłków wykorzystane są przyprawy:
pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, tymianek, majeranek, kminek, kurkuma, zioła prowansalskie, lubczyk, czosnek, gałka muszkatołowa, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, goździki, papryka słodka i ostra, wanilia.

29sie2025

PONIEDZIAŁEK 01.09.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem  (chleb pszenny 1, masło 6 ), pasztet z kurczaka (pasztet z kurczaka 1), ogórek kiszony, kawa na mleku (kawa zbożowa 1, mleko krowie 6)

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Żurek z kiełbasą i ziemniakami (wywar mięsno-warzywny 9, śmietana 18% 6, żurek 1, kiełbasa biała z szynki, ziemniaki )

Ryż z koktajlem truskawkowym (ryż, jogurt nat. 6, truskawki, cukier)

Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier)

Podwieczorek: Chleb graham z masłem (graham 1, masło 6), szynka Kniazia, papryka czerwona, herbata owocowa

WTOREK 02.09.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Płatki kukurydziane  na mleku (płatki kukurydziane, mleko krowie 6), kanapka z masłem (weka 1, masło 6,), szynka naturalna, sałata, ogórek św. 

Po śniadaniu melon.

Obiad: Zupa z zielonego groszku z ryżem  (wywar mięsno-warzywny 9, groszek zielony, ryż, śmietana 18% 6)

Spaghetti bolognese z parmezanem (makaron 1, szynka wp., passata pomidorowa, cebula, olej, parmezan 6)

 Kompot wiśniowy (mieszanka kompotowa, cukier)

Podwieczorek: Jogurt waniliowy (jogurt nat. 6, cukier waniliowy, mleko krowie 6), chrupki kukurydziane

ŚRODA 03.09.2025r.    (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb słonecznikowy 1, masło 6),ser żółty (mozarella 6), kiełbasa żywiecka, pomidor, roszponka,kakao na mleku (kakao, mleko krowie 6) – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu śliwka.

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką  (wywar mięsno-warzywny 9, zacierka 1, śmietana 18% 6, koperek)

Gulasz wołowy (wołowe pieczeniowe, cebula, olej, mąka pszenna 1), ziemniaki z koperkiem, sałatka z ogórka kiszonego z cebulą (ogórek kiszony, cebula, olej)

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z kruszonką (mąka pszenna 1, drożdże, mleko krowie 6, jajka kurze 2, masło 6)

CZWARTEK 04.09.2025r.    (1300 kcal)     

Śniadanie:  Waniliowa kasza manna  (kasza mann 1, mleko krowie 6, cukier waniliowy), kanapka z masłem (chleb kukurydziany 1, masło 6, masło 6), pasta jajeczna z tuńczykiem ze szczypiorkiem (jajko 2, majonez 2, tuńczyk 3) , pomidor , herbata z cytryną  

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny 9, marchew, śmietana 18% 6, groszek ptysiowy 1 )

Pulpet dr. z pieca w sosie pomidorowym (udziec z kurczaka., jajko kurze 2, bułka tarta 1, cebula, olej, passata pomidorowa), kasza bulgur (kasza bulgur 1, olej), fasolka szparagowa

Kompot śliwkowy (śliwka, cukier).

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy (wiśnia , mąka ziemniaczana, cukier), wafle ryżowe  

PIĄTEK 05.09.2025r.    (1300 kcal)    

Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb kukurydziany 1, masło 6, masło 6), mozzarella (mozzarella 6), ogórek zielony, papryka żółta, herbata z cytryną 

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny 9, śmietana 18% 6, , pieczarki, makaron 1)

Sznycelki rybne  (miruna 3, olej, bułka tarta 1, jajko 2), ziemniaki z koperkiem  (ziemniaki, koperek), surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, cebula, marchew, olej)

Kompot z czerwonej porzeczki (czerwona porzeczka, cukier).

Podwieczorek: Kanapka z miodem (graham 1, miód, masło 6), herbata owocowa  

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką i oznaczone numerami zgodnie z legendą.

25sie2025

PONIEDZIAŁEK 25.08.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem  (chleb sielankowy 1, masło 6 ), ser typu włoskiego (ser typu włoskiego 6), pomidor, rukola, kawa na mleku (kawa zbożowa 1, mleko krowie 6)

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa jarzynowa z lanym ciastem  (wywar mięsno-warzywny 9, śmietana 18% 6, mąka tort. 1, jajko kurze 2)

Kurczak w sosie meksykańskim z ryżem (filet z kurczaka., cebula, pomidory, olej, ryż, śmietana 18% 6, papryka kolorowa, fasola czerwona)

Kompot wiśniowy (wiśnia, cukier)

Podwieczorek: Ciasto kruche ze śliwką (mąka tortowa 1, śmietana 18% 6, jajka kurze 2, masło 6,  cukier, śliwki), herbata miętowa

WTOREK 26.08.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane 1, mleko krowie 6), kanapka z masłem (chleb owsiany 1, masło 6), szynka naturalna, papryka czerwona, sałata, herbata z cytryną.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami   (wywar mięsno-warzywny 9, ziemniaki, buraki, śmietana 18% 6)

Łazanki z kapustą i mięsem  (makaron 1, kapusta biała, cebula, łata wołowa, olej)

 Kompot wieloowocowy (mieszanka kompotowa, cukier)

Podwieczorek: Banan z jogurtem naturalnym i granolą owocową (banan, jogurt nat. 6, granolą 1)

ŚRODA 27.08.2025r.    (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb krakowski 1, masło 6),mozarella (mozarella 6), szynka naturalna, pomidor koktajlowy, roszponka,kakao na mleku (kakao, mleko krowie 6) – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu śliwka.

Obiad: Krem z soczewicy z pestkami dyni  (wywar mięsno-warzywny 9, soczewica, śmietana 18% 6, pestki dyni)

Pierogi leniwe (ser biały 6, ziemniaki, mąka tortowa 1, jajko kurze 2, masło 6), surówka z marchewki i jabłka ( marchew, jabłko, olej)

Kompot z czerwonej porzeczki (czerwona porzeczka, cukier).

Podwieczorek: Kanapka z jajkiem i rzodkiewką (weka 1, jajko kurze 2, rzodkiewka, masło 6), herbata owocowa

CZWARTEK 28.08.2025r.    (1300 kcal)     

Śniadanie:  Płatki kukurydziane na  mleku (płatki kukurydziane, mleko krowie 6), kanapka z masłem (chleb kukurydziany 1, masło 6, masło 6), ser żółty (ser żółty 6), ogórek kiszony, pomidor , herbata z cytryną  

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Zupa kalafiorowa z ryżem  (wywar mięsno – warzywny 9, kalafior, śmietana 18% 6, ryż)

Sznycelek wp. z pieca (szynka wp., jajko kurze 2, bułka tarta 1, cebula, olej), ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem (ogórek św., jogurt nat 6)

Kompot śliwkowy (śliwka, cukier).

Podwieczorek: Deserek serowy z musem truskawkowym(ser bały 6, mleko 6, truskawki, cukier ) 

PIĄTEK 29.08.2025r.    (1300 kcal)    

Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb kukurydziany 1, masło 6, masło 6), schab z czarnuszką, ogórek zielony, papryka żółta, herbata z cytryną 

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny 9, śmietana 18% 6, ryż, passata pomidorowa, makaron 1)

Ryba w cytrynie (miruna 3, olej, cytryna), ziemniaki z koperkiem  (ziemniaki, koperek), surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, cebula, marchew, olej)

Kompot z czerwonej porzeczki (czerwona porzeczka, cukier).

Podwieczorek: Ciastko owsiane  (ciastko owsiane 1), mleko (mleko krowie 6)

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką i oznaczone numerami zgodnie z legendą.

18sie2025

PONIEDZIAŁEK 18.08.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Kanapka z masłem  (chleb sielankowy 1, masło 6 ), mozarella (mozzarella 6), pomidor, rukola, kawa na mleku (kawa zbożowa 1, mleko krowie 6)

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa koperkowa z makaronem  (wywar mięsno-warzywny 9, koperek, śmietana 18% 6, makaron 1)

Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami z makaronem (filet z kurczaka., cebula, suszone pomidory, olej, makaron 1, śmietana 18% 6)

Kompot wiśniowy (wiśnia, cukier)

Podwieczorek: Koktajl malinowy (jogurt nat. 6, maliny), suszone jabłka  

WTOREK 19.08.2025r.   (1300 kcal)

Śniadanie: Kasza manna na mleku (kasza manna 1, mleko krowie 6), kanapka z masłem (chleb owsiany 1, masło 6), pasta jajeczna , papryki kolorowe, herbata z cytryną.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Grochówka z żółtego grochu  zacierka i kiełbasą  (wywar mięsno-warzywny 9, groch,  kiełbasa podwawelska, zacierka 1)

Bułki na parze z musem truskawkowym  (mąka  tortowa 1, mleko 6, jajka 2, drożdże, masło 6, truskawki)

 Kompot wieloowocowy (mieszanka kompotowa, cukier)

Podwieczorek: Kanapka z szynka Juranda (chleb graham 1, masło 6, szynka Juranda), ogórek kiszony, herbata rumianek

ŚRODA 20.08.2025r.    (1300 kcal)

Śniadanie: Bułeczka z masłem (kajzerka 1, masło 6),ser żółty wędzony (ser żółty wędzony 6), kabanos, pomidor koktajlowy, ogórek małosolny,kakao na mleku (kakao, mleko krowie 6) – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Krem brokułowy z pestkami dyni  (wywar mięsno-warzywny 9, brokuł, śmietana 18% 6, pestki dyni)

Schab po cygańsku (schab, ogórek kiszony, papryka kolorowa, pieczarki, cebula, passata pomidorowa), żółty ryż (ryż, kurkuma, olej), ryż

Kompot z czerwonej porzeczki (czerwona porzeczka, cukier).

Podwieczorek: Smoothie owocowe (sok jabłkowy, truskawki, mango), wafle ryżowe

CZWARTEK 21.08.2025r.    (1300 kcal)     

Śniadanie:  Płatki jaglane na  mleku (płatki jaglane, mleko krowie 6), kanapka z masłem (chleb kukurydziany 1, masło 6, masło 6), powidło, herbata z cytryną  

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Grysikowa z koperkiem (wywar mięsno – warzywny 9, kasza manna 1, koperek)

Pulpety w sosie pieczarkowym. (szynka wp., olej, cebula, jajko kurze 2, bułka tarta 1, pieczarki, śmietana 18% 6), kasza jęczmienna pęczak (kasza pęczak 1, olej), buraki zasmażane (buraki, masło 6)

Kompot śliwkowy (śliwka, cukier).

Podwieczorek: Bułeczka słodka  (bułeczka pszenna 1), mleko (mleko krowie 6

PIĄTEK 22.08.2025r.    (1300 kcal)    

Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb kukurydziany 1, masło 6, masło 6), szynka Kniazia, ogórek zielony, pomidor malinowy, herbata z cytryną 

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny 9, śmietana 18% 6, ryż, ogórek kiszony, koperek)

Ryba panierowana z pieca (miruna 3, olej, jajko kurze 2, bułka tarta 1), ziemniaki z koperkiem  (ziemniaki, koperek), surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, cebula, marchew, olej)

Kompot z czerwonej porzeczki (czerwona porzeczka, cukier).

Podwieczorek: Panna cotta z wiśnią (jogurt naturalny 6, cukier, żelatyna, wiśnia)  

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką i oznaczone numerami zgodnie z legendą.

Przejdź do treści