Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Gluten
- Jaja
- Ryby
- Orzeszki ziemne
- Soja
- Mleko i pochodne
- Orzechy
- Nasiona sezamu
- Seler
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną
Szczegółowy wykaz składników pokarmowych oraz alergenów dostępny u intendenta przedszkola.
Napoje zimne i ciepłe nie zawierają więcej niż 10g cukru na 250ml napoju.
Jadłospis może ulec drobnej zmianie.
Do przygotowania posiłków wykorzystane są przyprawy:
pieprz, sól o obniżonej zawartości sodu, bazylia, oregano, tymianek, majeranek, kminek, kurkuma, zioła prowansalskie, lubczyk, czosnek, gałka muszkatołowa, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, goździki, papryka słodka i ostra, wanilia.
PONIEDZIAŁEK 01.09.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb pszenny 1, masło 6 ), pasztet z kurczaka (pasztet z kurczaka 1), ogórek kiszony, kawa na mleku (kawa zbożowa 1, mleko krowie 6)
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Żurek z kiełbasą i ziemniakami (wywar mięsno-warzywny 9, śmietana 18% 6, żurek 1, kiełbasa biała z szynki, ziemniaki )
Ryż z koktajlem truskawkowym (ryż, jogurt nat. 6, truskawki, cukier)
Kompot wieloowocowy (mieszanka wieloowocowa, cukier)
Podwieczorek: Chleb graham z masłem (graham 1, masło 6), szynka Kniazia, papryka czerwona, herbata owocowa
WTOREK 02.09.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (płatki kukurydziane, mleko krowie 6), kanapka z masłem (weka 1, masło 6,), szynka naturalna, sałata, ogórek św.
Po śniadaniu melon.
Obiad: Zupa z zielonego groszku z ryżem (wywar mięsno-warzywny 9, groszek zielony, ryż, śmietana 18% 6)
Spaghetti bolognese z parmezanem (makaron 1, szynka wp., passata pomidorowa, cebula, olej, parmezan 6)
Kompot wiśniowy (mieszanka kompotowa, cukier)
Podwieczorek: Jogurt waniliowy (jogurt nat. 6, cukier waniliowy, mleko krowie 6), chrupki kukurydziane
ŚRODA 03.09.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb słonecznikowy 1, masło 6),ser żółty (mozarella 6), kiełbasa żywiecka, pomidor, roszponka,kakao na mleku (kakao, mleko krowie 6) – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu śliwka.
Obiad: Zupa koperkowa z zacierką (wywar mięsno-warzywny 9, zacierka 1, śmietana 18% 6, koperek)
Gulasz wołowy (wołowe pieczeniowe, cebula, olej, mąka pszenna 1), ziemniaki z koperkiem, sałatka z ogórka kiszonego z cebulą (ogórek kiszony, cebula, olej)
Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z kruszonką (mąka pszenna 1, drożdże, mleko krowie 6, jajka kurze 2, masło 6)
CZWARTEK 04.09.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Waniliowa kasza manna (kasza mann 1, mleko krowie 6, cukier waniliowy), kanapka z masłem (chleb kukurydziany 1, masło 6, masło 6), pasta jajeczna z tuńczykiem ze szczypiorkiem (jajko 2, majonez 2, tuńczyk 3) , pomidor , herbata z cytryną
Po śniadaniu arbuz.
Obiad: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym (wywar mięsno – warzywny 9, marchew, śmietana 18% 6, groszek ptysiowy 1 )
Pulpet dr. z pieca w sosie pomidorowym (udziec z kurczaka., jajko kurze 2, bułka tarta 1, cebula, olej, passata pomidorowa), kasza bulgur (kasza bulgur 1, olej), fasolka szparagowa
Kompot śliwkowy (śliwka, cukier).
Podwieczorek: Kisiel wiśniowy (wiśnia , mąka ziemniaczana, cukier), wafle ryżowe
PIĄTEK 05.09.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb kukurydziany 1, masło 6, masło 6), mozzarella (mozzarella 6), ogórek zielony, papryka żółta, herbata z cytryną
Po śniadaniu banan.
Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny 9, śmietana 18% 6, , pieczarki, makaron 1)
Sznycelki rybne (miruna 3, olej, bułka tarta 1, jajko 2), ziemniaki z koperkiem (ziemniaki, koperek), surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, cebula, marchew, olej)
Kompot z czerwonej porzeczki (czerwona porzeczka, cukier).
Podwieczorek: Kanapka z miodem (graham 1, miód, masło 6), herbata owocowa
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką i oznaczone numerami zgodnie z legendą.
PONIEDZIAŁEK 25.08.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb sielankowy 1, masło 6 ), ser typu włoskiego (ser typu włoskiego 6), pomidor, rukola, kawa na mleku (kawa zbożowa 1, mleko krowie 6)
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa jarzynowa z lanym ciastem (wywar mięsno-warzywny 9, śmietana 18% 6, mąka tort. 1, jajko kurze 2)
Kurczak w sosie meksykańskim z ryżem (filet z kurczaka., cebula, pomidory, olej, ryż, śmietana 18% 6, papryka kolorowa, fasola czerwona)
Kompot wiśniowy (wiśnia, cukier)
Podwieczorek: Ciasto kruche ze śliwką (mąka tortowa 1, śmietana 18% 6, jajka kurze 2, masło 6, cukier, śliwki), herbata miętowa
WTOREK 26.08.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane 1, mleko krowie 6), kanapka z masłem (chleb owsiany 1, masło 6), szynka naturalna, papryka czerwona, sałata, herbata z cytryną.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny 9, ziemniaki, buraki, śmietana 18% 6)
Łazanki z kapustą i mięsem (makaron 1, kapusta biała, cebula, łata wołowa, olej)
Kompot wieloowocowy (mieszanka kompotowa, cukier)
Podwieczorek: Banan z jogurtem naturalnym i granolą owocową (banan, jogurt nat. 6, granolą 1)
ŚRODA 27.08.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb krakowski 1, masło 6),mozarella (mozarella 6), szynka naturalna, pomidor koktajlowy, roszponka,kakao na mleku (kakao, mleko krowie 6) – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu śliwka.
Obiad: Krem z soczewicy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny 9, soczewica, śmietana 18% 6, pestki dyni)
Pierogi leniwe (ser biały 6, ziemniaki, mąka tortowa 1, jajko kurze 2, masło 6), surówka z marchewki i jabłka ( marchew, jabłko, olej)
Kompot z czerwonej porzeczki (czerwona porzeczka, cukier).
Podwieczorek: Kanapka z jajkiem i rzodkiewką (weka 1, jajko kurze 2, rzodkiewka, masło 6), herbata owocowa
CZWARTEK 28.08.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku (płatki kukurydziane, mleko krowie 6), kanapka z masłem (chleb kukurydziany 1, masło 6, masło 6), ser żółty (ser żółty 6), ogórek kiszony, pomidor , herbata z cytryną
Po śniadaniu arbuz.
Obiad: Zupa kalafiorowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny 9, kalafior, śmietana 18% 6, ryż)
Sznycelek wp. z pieca (szynka wp., jajko kurze 2, bułka tarta 1, cebula, olej), ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem (ogórek św., jogurt nat 6)
Kompot śliwkowy (śliwka, cukier).
Podwieczorek: Deserek serowy z musem truskawkowym(ser bały 6, mleko 6, truskawki, cukier )
PIĄTEK 29.08.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb kukurydziany 1, masło 6, masło 6), schab z czarnuszką, ogórek zielony, papryka żółta, herbata z cytryną
Po śniadaniu banan.
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno – warzywny 9, śmietana 18% 6, ryż, passata pomidorowa, makaron 1)
Ryba w cytrynie (miruna 3, olej, cytryna), ziemniaki z koperkiem (ziemniaki, koperek), surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, cebula, marchew, olej)
Kompot z czerwonej porzeczki (czerwona porzeczka, cukier).
Podwieczorek: Ciastko owsiane (ciastko owsiane 1), mleko (mleko krowie 6)
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką i oznaczone numerami zgodnie z legendą.
PONIEDZIAŁEK 18.08.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb sielankowy 1, masło 6 ), mozarella (mozzarella 6), pomidor, rukola, kawa na mleku (kawa zbożowa 1, mleko krowie 6)
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa koperkowa z makaronem (wywar mięsno-warzywny 9, koperek, śmietana 18% 6, makaron 1)
Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami z makaronem (filet z kurczaka., cebula, suszone pomidory, olej, makaron 1, śmietana 18% 6)
Kompot wiśniowy (wiśnia, cukier)
Podwieczorek: Koktajl malinowy (jogurt nat. 6, maliny), suszone jabłka
WTOREK 19.08.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Kasza manna na mleku (kasza manna 1, mleko krowie 6), kanapka z masłem (chleb owsiany 1, masło 6), pasta jajeczna , papryki kolorowe, herbata z cytryną.
Po śniadaniu banan.
Obiad: Grochówka z żółtego grochu zacierka i kiełbasą (wywar mięsno-warzywny 9, groch, kiełbasa podwawelska, zacierka 1)
Bułki na parze z musem truskawkowym (mąka tortowa 1, mleko 6, jajka 2, drożdże, masło 6, truskawki)
Kompot wieloowocowy (mieszanka kompotowa, cukier)
Podwieczorek: Kanapka z szynka Juranda (chleb graham 1, masło 6, szynka Juranda), ogórek kiszony, herbata rumianek
ŚRODA 20.08.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Bułeczka z masłem (kajzerka 1, masło 6),ser żółty wędzony (ser żółty wędzony 6), kabanos, pomidor koktajlowy, ogórek małosolny,kakao na mleku (kakao, mleko krowie 6) – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Krem brokułowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny 9, brokuł, śmietana 18% 6, pestki dyni)
Schab po cygańsku (schab, ogórek kiszony, papryka kolorowa, pieczarki, cebula, passata pomidorowa), żółty ryż (ryż, kurkuma, olej), ryż
Kompot z czerwonej porzeczki (czerwona porzeczka, cukier).
Podwieczorek: Smoothie owocowe (sok jabłkowy, truskawki, mango), wafle ryżowe
CZWARTEK 21.08.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku (płatki jaglane, mleko krowie 6), kanapka z masłem (chleb kukurydziany 1, masło 6, masło 6), powidło, herbata z cytryną
Po śniadaniu arbuz.
Obiad: Grysikowa z koperkiem (wywar mięsno – warzywny 9, kasza manna 1, koperek)
Pulpety w sosie pieczarkowym. (szynka wp., olej, cebula, jajko kurze 2, bułka tarta 1, pieczarki, śmietana 18% 6), kasza jęczmienna pęczak (kasza pęczak 1, olej), buraki zasmażane (buraki, masło 6)
Kompot śliwkowy (śliwka, cukier).
Podwieczorek: Bułeczka słodka (bułeczka pszenna 1), mleko (mleko krowie 6)
PIĄTEK 22.08.2025r. (1300 kcal)
Śniadanie: Kanapka z masłem (chleb kukurydziany 1, masło 6, masło 6), szynka Kniazia, ogórek zielony, pomidor malinowy, herbata z cytryną
Po śniadaniu arbuz.
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny 9, śmietana 18% 6, ryż, ogórek kiszony, koperek)
Ryba panierowana z pieca (miruna 3, olej, jajko kurze 2, bułka tarta 1), ziemniaki z koperkiem (ziemniaki, koperek), surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, jabłko, cebula, marchew, olej)
Kompot z czerwonej porzeczki (czerwona porzeczka, cukier).
Podwieczorek: Panna cotta z wiśnią (jogurt naturalny 6, cukier, żelatyna, wiśnia)
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką i oznaczone numerami zgodnie z legendą.





