Jadłospis

31lip2023

WTOREK 01.08.2023 (910kcal)

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, mąka owsiana) z masłem, ser biały ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kawa zbożowa na mleku

Po śniadaniu gruszki

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna, por, makaron pszenny)

Kurczak w sosie słodko kwaśnym (włoszczyzna paski, ananas, pomidory krojone, mąka pszenna), ryż

Kompot z czarnej porzeczki

Podwieczorek: Bułeczki maślane z masłem i miodem (mąka pszenna, miód) , herbata z owoców leśnych

ŚRODA 02.08.2023 (905kcal)

Śniadanie: Chleb orkiszowy (mąka pszenna mąka orkiszowa) z masłem, ser żółty,pomidorki koktajlowe,rukola, mleko – podane w formie stołu szwedzkiego

Po śniadaniu marchewka, kalarepa

Obiad: Krupnik z ziemniakami i mięskiem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna, ziemniaki)

Makaron z serem i polewą truskawkową (makaron pszenny, ser biały, truskawki)

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem i szynką Włoską, papryka czerwona, herbata z cytryną

CZWARTEK 03.08.2023 (900kcal)

Śniadanie: Kulki czekoladowe z mlekiem, chleb sielankowy (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, sałata zielona, herbata owocowa

Po śniadaniu jabłko

Obiad: Krem z zielonych warzyw (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, brokuł, groszek zielony) z groszkiem ptysiowym

Udziec indyczy pieczony w ziołach, kasza bulgur, mizeria z jogurtem naturalnym

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Koktajl brzoskwiniowy (jogurt naturalny, brzoskwinia), wafelek ryżowy

PIĄTEK 04.08.2023 (915kcal)

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem, indyk Jaś, ogórek św., kakao na mleku

Po śniadaniu arbuz

Obiad: Zupa koperkowa z zacierką  (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna, makaron zacierka).

Ryba panierowana (miruna, mąka pszenna, bułka tarta, jajko kurze), młode ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej i marchewki

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z powidłem śliwkowym, mleko

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

23cze2023

PONIEDZIAŁEK 26.06.2023 (920kcal)

Śniadanie: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)z masłem, ser biały, szczypiorek, rzodkiewka, kakao na mleku.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i koperkiem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana).

Spaghetti z mięsem i warzywami (mąka pszenna, seler, pietruszka, marchewka, por, pomidory).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Kisiel wiśniowy, chrupki kukurydziane

WTOREK 27.06.2023 (910kcal)

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik,)z masłem, ser żółty, pomidor, szczypiorek, herbata czarna.

Po śniadaniu truskawki.

Obiad: Zupa jarzynowa z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna, por).

Gulasz wieprzowy (mąka pszenna) z kaszą jęczmienną, surówka z ogórków kiszonych z cebulą.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Twarożek (ser biały, jogurt naturalny) z polewą jagodową.

ŚRODA 28.06.2023 (905kcal)

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem, schab z czarnuszką,pomidorki koktajlowe, kawa inka na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Udziec indyczy z kaszą bulgur, surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, olej rzepakowy).

Kompot wieloowocowy

Podwieczorek: Koktajl mango (jogurt naturalny, mango), wafelek kukurydziany

CZWARTEK 29.06.2023 (900kcal)

Śniadanie: Chleb słonecznikowy (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem, tuńczyk z suszonymi pomidorami, szczypiorek, papryka czerwona, herbata czarna z miodem.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Rosolnik z kaszą manną i warzywami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler).

Danie meksykańskie (filet z kurczaka, papryka czerwona, zielona, żółta, fasolka czerwona, pomidory)

z ryżem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Banan z polewą jogurtową.

PIĄTEK 30.06.2023 (915kcal)

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem, mozarella, pomidor koktajlowy, rukola, kawa inka na mleku.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Krem z zielonego groszku z pestkami dyni(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana).

Sznycelki rybne (miruna, mąka pszenna, jajka, bułka tarta) z ziemniakami, ogórki ze śmietanką.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Rogalik maślany, herbata owocowa.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

16cze2023

PONIEDZIAŁEK 19.06.2023 (905kcal)

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, kawa inka na mleku (mleko, kawa zbożowa).

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, makaron pszenny).

Pieczony filet z indyka z młodymi ziemniakami, surówka z młodej kapusty z marchewką, koperkiem i sosem jogurtowo– majonezowym (majonez, jogurt).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Truskawki z jogurtem naturalnym, chrupki kukurydziane.

WTOREK 20.06.2023 (910kcal)

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb graham (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)z masłem, ser żółty wędzony, pomidor, herbata owocowa.

Po śniadaniu morele.

Obiad: Zupa koperkowa z młodymi ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna, por).

Grillowana ryba w ziołach (miruna) z żółtym ryżem, sałatka z ogórka małosolnego z cebulką.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Deserek serowy z truskawkami (ser biały płt., jogurt naturalny), herbata owoce lasu.

ŚRODA 21.06.2023 (961 kcal)

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, kabanosy drobiowe,pomidorki koktajlowe, roszponka, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa porowa z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Potrawka z kurczaka z warzywami (filet z kurczaka, mąka pszenna, seler, marchewka, pietruszka, por), kasza bulgur, zielona sałata z sosem jogurtowym.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z jagodami (mąka pszenna, drożdże, mleko krowie, masło, żółtka jaja kurzego), lemoniada pomarańczowo-cytrynowa.

CZWARTEK 22.06.2023 (950kcal)

Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb słonecznikowy (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem, pasta jajeczna (jajko, majonez, szczypiorek), rzodkiewka, herbata czarna z miodem.

Po śniadaniu winogrona.

Obiad: Rosolnik z lanym ciastem i warzywami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, jajka, mąka pszenna).

Gulasz  wołowy po węgiersku z kaszą jęczmienną (papryka czerwona, papryka żółta, papryka zielona), ogórek małosolny z cebulką.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masełkiem, powidłami śliwkowymi, kakao na mleku.

PIĄTEK 23.06.2023 (955kcal)

Śniadanie: Bułeczka (mąka pszenna) z masłem, kiełbasa żywiecka, pomidor, kawa inka na mleku.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, soczewica, seler, por, jajka, mąka pszenna, groszek ptysiowy).

Makaron kolanka (mąka pszenna) z białym serem i truskawkami.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:. Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, szynka Kniazia, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

9cze2023

PONIEDZIAŁEK 12.06.2023

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kawa inka na mleku.

Po śniadaniu jabłko

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem  (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna).

Filet z indyka w ziołach z ryżem, sałata masłowa z sosem jogurtowo – koperkowym (jogurt naturalny).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Jogurcik o smaku waniliowym, wafelek ryżowy z malinami.

WTOREK 13.06.2023

Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb graham (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)z masłem, schab na maśle, papryka żółta, herbata czarna słodzona miodem.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Zupa wiosenna z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, śmietana, por, kalafior).

Łazanki z mięskiem i młodą kapustą (mąka pszenna, cebula, mięso wołowo-wieprzowe).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem, ser żółty królewski, ogórek zielony, herbata malinowa.

ŚRODA 14.06.2023

Śniadanie: Weka pszenna z masłem, kabanosy drobiowe,pomidorki koktajlowe, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad:  Zupa pieczarkowa z makaronowymi literkami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Sznycelki rybne z pieca (miruna, jajka, bułka pszenna), ziemniaki z koperkiem, ogórki małosolne z oliwą z oliwek.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem, pasta brokułowa z fetą, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną.

CZWARTEK 15.06.2023

Śniadanie: Chleb słonecznikowy (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem, jajko gotowane, rzodkiewka, szczypiorek, kawa inka na mleku.

Po śniadaniu winogrona.

Obiad: Zupa krem z marchewki z płatkami migdałowymi (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana).

Racuchy drożdżowe z polewą jogurtową (mąka pszenna, jajka, drożdże, jogurt naturalny) z truskawkami i borówkami.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Chleb krakowski (mąka żytnia, mąka pszenna) z masłem, kiełbasa krakowska sucha, pomidor,herbatka z owoców lasu.

PIĄTEK 16.06.2023

Śniadanie: Chleb pszenny (mąka pszenna) z masłem, tuńczyk z suszonymi pomidorami, papryka zielona, kawa inka na mleku.

Po śniadaniu melon.

Obiad: Rosołek z lanym ciastem(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, jajka, mąka pszenna).

Pulpety drobiowe (jajka, mąka pszenna)w sosie pomidorowym z kaszą bulgur, ogórki ze śmietaną i koperkiem.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Torcik czekoladowo-jogurtowy (jogurt naturalny, żelatyna, kakao, cukier) z malinami, lemoniada pomarańczowo-cytrynowa z miętą i miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

2cze2023

PONIEDZIAŁEK 05.06.2023

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), serek śmietankowy, papryka czerwona, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu jabłka.

Obiad: Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym z ryżem (marchewka, seler, pietruszka, ananas, pomidory), mix zielonych sałat z pomidorkami.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:*Jogurcik z mango z chrupkim pieczywem jaglanym (mleko).

WTOREK 06.06.2023

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku (gluten), chleb graham (mąka pszenna graham , słonecznik) z masłem (mleko), polędwica z liściem, pomidor, kiełki buraka, herbata o smaku owoców leśnych.

Po śniadaniu mandarynki.

Obiad: Zupa krem dyniowy z pestkami dyni (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).

Pieczeń rzymska z kaszą bulgur (gluten, jajka), duszona marchewka z groszkiem.

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Weka pszenna (mąka pszenna) z masłem i powidłem śliwkowym, kakao na mleku (gluten, kakao, mleko).

ŚRODA 07.06.2023

Śniadanie: Chleb orkiszowy ciemny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko),szynka z bobrownik, pomidor koktajlowy, ogórek kiszony, roszponka, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Krupnik z kaszą pęczak i mięskiem (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko, gluten).

Ryba panierowana z ziemniakami (miruna, gluten, jajka), kapusta kiszona z marchewką.

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: *Deserek serowy z miodem i płatkami migdałowymi (mleko).

CZWARTEK 08.06.2023

BOŻE CIAŁO

PIĄTEK 09.06.2023

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), tuńczyk z suszonymi pomidorami, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa grysikowa z mięskiem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, gluten).

Makaron z serem białym i polewą truskawkowo-jogurtową (gluten, mleko, jajka).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), filet z bobrownik, pomidor, szczypiorek, herbata malinowa.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

26maj2023

PONIEDZIAŁEK 29.05.2023

Śniadanie: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), pasztet wieprzowy, ogórek kiszony, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria) na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa pomidorowa zabielana z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, mleko).

Filet pieczony z indyka z kaszą bulgur (gluten), marchewka z groszkiem i masełkiem (mleko).

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: *Kasza manna z musem wiśniowym (mleko, gluten).

WTOREK 30.05.2023

Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, żytnia, słonecznik) z masłem (mleko),polędwica  z liściem, pomidor, papryka zielona, ogórek kiszony,herbata z owoców leśnych.

Po śniadaniu mandarynka.

Obiad: Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, mleko).

Łazanki z mięskiem wołowym i kapustą (gluten, jajka).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek:*Deser jogurtowy z musem truskawkowym (mleko).

ŚRODA 31.05.2023

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, żytnia) z masłem (mleko), szynka z bobrownik, ogórek zielony, rzodkiewka, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Krupnik z kaszą jęczmienną z mięskiem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, mleko, por).

Jajko gotowane w sosie koperkowym (mleko, gluten) z ziemniakami, surówka z marchewki z jabłkiem.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem (mleko, gluten), serek mozzarella (mleko), pomidory, rukola, herbata malinowa słodzona miodem.

CZWARTEK 01.06.2023

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane) z masłem (mleko), ser biały (mleko), rzodkiewka, szczypiorek, kawa zbożowa na mleku (jęczmień, żyto, cykoria).

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, gluten).

*Kluski na parze z polewą truskawkowo – jogurtową (gluten, jajka, mleko).

Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek: Chleb graham (mąka pszenna graham, słonecznik) z masłem (mleko), filet z bobrownik, pomidor, kiełki jarmużu, herbata malinowa słodzona miodem.

PIĄTEK 02.06.2023

Śniadanie: Chleb owsiany (mąka pszenna, żytnia, owies) z masłem (mleko), ser żółty (mleko), pomidor, kakao na mleku.

Po śniadaniu banan.

Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, gluten, jajka).

Ryba panierowana z ziemniakami (miruna,  jajka, gluten), kapusta kiszona z marchewką.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Weka pszenna z masłem (mleko),*pasta z kurczaka z majonezem (jajka, gorczyca), ogórek kiszony, herbata z aronii słodzona miodem.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content