Jadłospis na tydzień od 05.09.2022r. do 09.09.2022r.

PONIEDZIAŁEK 05.09.2022

Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka,  szczypiorek, kawa inka na mleku.

Po śniadaniu jabłko.

Obiad: Zupa porowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana).

Spaghetti z sosem mięsno – warzywnym (marchew, pietruszka, seler, por, pomidory, mąka pszenna, jajka).

Kompot z wieloowocowy

Podwieczorek: *Pucharek jogurtowy z owocami (jogurt naturalny, maliny, borówka amerykańska, banany).

WTOREK 06.09.2022

Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)

z masłem, wędlinka wieprzowa, pomidor, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu arbuz.

Obiad: Żurek z ziemniakami i kiełbaską (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna, mąka żytnia).

*Knedle ze śliwkami z masełkiem (mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, ser biały).

Kompot truskawkowy.

Podwieczorek: Chleb graham z masłem (mąka pszenna graham, słonecznik), ser żółty gouda, papryka zielona, herbata czarna z cytryną.

ŚRODA 07.09.2022

Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem, kabanosy drobiowe,pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Zupa krem pomarańczowy z pestkami dyni (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, dynia).

Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną, mizeria z ogórków z sosem jogurtowo – koperkowym.

Kompot wiśniowy.

Podwieczorek: *Ciasto kruche z powidłami śliwkowymi (mąka pszenna, jajka, masło, śmietana), *lemoniada pomarańczowo-cytrynowa z miodem.

CZWARTEK 08.09.2022

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb orkiszowy jasny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane), kiełbasa krakowska, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną.

Po śniadaniu gruszka.

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).

Sznycelki drobiowe (filet z indyka, jajka, mąka pszenna) z ziemniakami, buraczki czerwone na ciepło.

Kompot śliwkowy.

Podwieczorek: Bułeczka pszenna (mąka pszenna) z masłem, sałatka grecka z sosem winegret (oliwa z oliwek, miód, feta, papryka żółta, sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, oliwki czarne), herbatka malinowa.

PIĄTEK 09.09.2022

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z masłem, szynka bacy, ogórek kiszony, kawa inka na mleku.

Po śniadaniu banany.

Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna).

Ryba (miruna) w pomidorach z pieca z kaszą kuskus, kolorowe warzywa (marchewka, kalafior, brokuł, papryka czerwona, fasolka szparagowa).

Kompot z czerwonej porzeczki.

Podwieczorek: Rogalik maślany (mąka pszenna, jajka), herbatka jabłkowo-miętowa.

*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną

Skip to content