PONIEDZIAŁEK 05.09.2022
Śniadanie: Chleb krakowski (mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem, serek śmietankowy, rzodkiewka, szczypiorek, kawa inka na mleku.
Po śniadaniu jabłko.
Obiad: Zupa porowa z ryżem (wywar mięsno – warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana).
Spaghetti z sosem mięsno – warzywnym (marchew, pietruszka, seler, por, pomidory, mąka pszenna, jajka).
Kompot z wieloowocowy
Podwieczorek: *Pucharek jogurtowy z owocami (jogurt naturalny, maliny, borówka amerykańska, banany).
WTOREK 06.09.2022
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, chleb orkiszowy jasny (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane)
z masłem, wędlinka wieprzowa, pomidor, herbata czarna z cytryną.
Po śniadaniu arbuz.
Obiad: Żurek z ziemniakami i kiełbaską (wywar mięsno-warzywny, marchew, pietruszka, seler, śmietana, mąka pszenna, mąka żytnia).
*Knedle ze śliwkami z masełkiem (mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, ser biały).
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek: Chleb graham z masłem (mąka pszenna graham, słonecznik), ser żółty gouda, papryka zielona, herbata czarna z cytryną.
ŚRODA 07.09.2022
Śniadanie: Chleb z ziarnami słonecznika (mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik) z masłem, kabanosy drobiowe,pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, kakao na mleku – podane w formie stołu szwedzkiego.
Po śniadaniu banany.
Obiad: Zupa krem pomarańczowy z pestkami dyni (wywar mięsno – warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, dynia).
Gulasz wołowy z kaszą jęczmienną, mizeria z ogórków z sosem jogurtowo – koperkowym.
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek: *Ciasto kruche z powidłami śliwkowymi (mąka pszenna, jajka, masło, śmietana), *lemoniada pomarańczowo-cytrynowa z miodem.
CZWARTEK 08.09.2022
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, chleb orkiszowy jasny z masłem (mąka żytnia, słonecznik, siemię lniane), kiełbasa krakowska, papryka czerwona, herbata czarna z cytryną.
Po śniadaniu gruszka.
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, mąka pszenna).
Sznycelki drobiowe (filet z indyka, jajka, mąka pszenna) z ziemniakami, buraczki czerwone na ciepło.
Kompot śliwkowy.
Podwieczorek: Bułeczka pszenna (mąka pszenna) z masłem, sałatka grecka z sosem winegret (oliwa z oliwek, miód, feta, papryka żółta, sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, oliwki czarne), herbatka malinowa.
PIĄTEK 09.09.2022
Śniadanie: Chleb pszenno – żytni z masłem, szynka bacy, ogórek kiszony, kawa inka na mleku.
Po śniadaniu banany.
Obiad: Rosół z makaronem i natką pietruszki(wywar mięsno-warzywny, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna).
Ryba (miruna) w pomidorach z pieca z kaszą kuskus, kolorowe warzywa (marchewka, kalafior, brokuł, papryka czerwona, fasolka szparagowa).
Kompot z czerwonej porzeczki.
Podwieczorek: Rogalik maślany (mąka pszenna, jajka), herbatka jabłkowo-miętowa.
*wyrób własny, składniki alergenne zostały wyróżnione pogrubioną czcionką. Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną